18.7.11

Bont en blauw (2)


Marjanne en ik hebben na woensdag nog flink doorgevilt. Dit is het resultaat van ons werk. Marjanne heeft een te gekke bonte tas gevilt met meriono wol en vacht van een bont schaap. Mijn kussenhoes is gevilt met blauw bergschaap en Racka vacht. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog wel even de puntjes op de i moet zetten. Zo moet de sluiting op de achterzijde nog afgewerkt worden. Ik wil daar een lint doorheen rijgen of iets dergelijks. En aan de voorkant zit nog een aantal gekke dotten vacht die ik ordelijk wil vastprikken. Ook mag het geheel nog een keer extra in het sop om te kijken of het vachtje ècht wit te wassen is.
Na enthousiasme (bij aanvang), wanhoop en twijfel (ergens halverwege) overheerst nu een gevoel van trots en euforie want per slot van rekening hebben we ons ambitieuze project tot een goed einde weten te brengen!!!!

17.7.11

Mag het iets meer zijn?



Met mijn eerste lichtgrijze Pommerse vacht was ik de afgelopen tijd lekker aan de spin op de country spinner. De spoel raakte redelijk vol en het trappen ging steeds zwaarder. Tijd om de wol eraf te halen. Ik wikkelde het op bolletjes. De opbrengst: 5 bollen met een gezamenlijk gewicht van bijna een kilo! Inmiddels heb ik ze getwijnd en gewassen. Zodra ze droog zijn kan ik beginnen met breien!

13.7.11

Bont en blauw


Gisteren tot in de late uurtjes samen met Marjanne gevilt. Ik aan een blauwe kussenhoes, zij aan een bonte tas. Jammer genoeg was ik vergeten mijn fotocamera mee te nemen dus kan ik van haar werk geen beeld laten zien. Dit is hoe mijn werk er nu bij ligt. Het is nog (lang) niet klaar. De vacht van het Racka schaap is niet goed gehecht aan het onderliggende bergschaap. Oei, oei als dat nog maar goed komt....

12.7.11

Nog even over Jacob

Gisteren bij het scheren van de Jacobsschapen moest ik weer terugdenken aan mijn eerste ontmoeting met Jacob. Dat was in Frankrijk, in juli van het jaar 2008. Tijdens een bezoek aan een dierenpark stonden we ineens oog in oog met die bijzondere naamgenoot van mijn man. Het dier had imposante horens en was erg nieuwsgierig. Uiteraard hebben we die eerste ontmoeting op foto vastgelegd. Ik ben zojuist even in het digitale familiearchief gedoken, kijk maar even mee:


11.7.11

Voor de bijl





Vanavond ben ik weer voor de bijl gegaan. Opnieuw een vacht erbij. Van een Jacobsschaap. Ik hou van Jacob. Ik vind het een geweldig mooi schaap, imposant met die horens. En de vacht is super mooi en fijn om te spinnen. Het liefst zou ik nu onmiddellijk van start gaan. Maar het is al laat. Laat ik nu eerst maar fijn onder de wol kruipen met mijn ware Jacob. De vacht kan wachten...

10.7.11

Schaapscheerdersfair


Gisteren heb ik in Uffelte de schaapscheerdersfair van de Holtinger schaapskudde bezocht. Ik kocht er een pondje lokken van een angorageit en een stuk zeep gemaakt van schapenmelk! Zo mooi, ik gebruik 'm voorlopig nog niet! De geitenlokken gingen vandaag direct in het sop. Verder heb ik twee-en-een-halve bonte schapevacht gewassen. Ik ben er bijna heel de dag mee zoet geweest. Wat een klus! Nu nog even verder spinnen met de eerste Pommerse vacht. Ik ben al een aardig eindje op weg zoals je op de foto's kunt zien...

5.7.11

Gek(l)aard

De eerste vacht van het Ruwharig Pommers Landschaap is inmiddels gedroogd en gekaard. Ruim 2300 gram wol ligt er klaar om gesponnen te worden. Daar kan ik een mooi dekentje van maken! De tweede Pommerse vacht ging gisteren in het sop. Bij spinmaatje Hilly heb ik de vacht gecentrifugeerd. Dat scheelt enorm in droogtijd! Ook de zon deed goed haar werk vanmiddag en dus kon ik vanavond al beginnen met het kaarden van deze vacht. Overtuigd van het nut van een ouderwetse centrifuge, heb ik vandaag tussen de wolwerkzaamheden door via Markplaats zelf zo'n ding op de kop getikt. Helaas kan ik geen fotootjes laten zien van de berg gekaarde wol en mijn nieuwe aanwinst. Blogger geeft steeds foutmeldingen.

2.7.11

Rommeldagje




Helaas lachte het zonnetje gisteren niet de hele dag. Tegen de tijd dat ik klaar was met het wassen van de Pommerse vacht was die strakblauwe lucht vol van wolken en later ook regen. De vacht heb ik noodgedwongen op een rekje in de badkamer te drogen gelegd. Vanmorgen wilde ik beginnen met kaarden. Jammer genoeg was de wol nog te vochtig. Na één dekentje hield ik het voor gezien. Balen want het ziet er zo veelbelovend uit. Terwijl de wol buiten op de droogmolen ligt te drogen heb ik lekker aangerommeld in mijn wolkamer. Ik heb er mijn (nog) kleine verzameling schapenkaarten opgehangen. Gezellig. En tussendoor brei ik door aan mijn zomersjaal die gestaag groeit.

1.7.11

Pommerse wasdag


Het zonnetje lacht, de lucht is blauw.... prima weer voor een Pommerse wasdag! Eindelijk gaat de eerste Pommerse vacht in 't sop. Nieuwe vachtjes gingen steeds voor. Om uiteenlopende redenen. Geur, (on-)geduld, gemak speelden vaak een rol. Gisteren nog kreeg ik een zak vol vachten van bonte schapen. Prachtig! Even was er de verleiding om ook die vachten voor te laten gaan. Maar deze Pommerse vacht is nu echt aan de beurt. Prachtige zilvergrijze wol. Veelbelovend!