31.12.11

Jaarwisseling

Op deze laatste dag van 2011 wil ik even kort terugblikken op het afgelopen jaar. Het was vol van wol. In het voorjaar rondde ik de cursus spinnen en wolbewerking voor beginners af. Vervolgens ging ik met mijn spinmaatje op zoek naar vachten. We haalden er heel wat in huis. Ik richtte mijn wolkamer in. Wassen, kaarden, kammen was aan de orde van de dag. Ook experimenteerde ik met plantaardig verven, vilten en uiteraard met spinnen. Dikke draden, fijne draden, vette wol, schone wol. Ik heb ontzettend veel geleerd dit jaar. Maar bovenal veel plezier gehad in het werken met wol en veel ideeën en inspiratie opgedaan. Een jaar is zo voorbij. Te kort om alle ideeën, plannen en werkstukken te realiseren. In 2012 ga ik vrolijk verder met wol(be)werken. Voor mij was 2011 het jaar van kennismaken, ontdekken en experimenteren. In 2012 hoop ik daarop te kunnen voortborduren en meer te kunnen verdiepen. Ik dank jullie voor je belangstelling en reacties op mijn berichten en wens jullie een fijne jaarwisseling en een gezond en wollig 2012! Tot besluit foto´s van mijn laatst gerealiseerde projecten in 2011: de houtkachelwanten en (gisteren gevilt) kikkereierwarmers!


30.12.11

Wanten






Gisteren heb ik wanten gevilt voor gebruik bij onze houtkachel. De eerste poging resulteerde in het exemplaar links op de bovenste foto. Prima vilt, mooie randen maar wel enorm groot. Ik heb de mal aangepast en een nieuwe poging leidde tot de want rechts op de bovenste foto. Deze want past perfect en is lekker dik. Ik heb 100 gram wol gebruikt, bergschaap als onderlaag en daarop merino. De eerste want beschouw ik niet als verloren. Met een schaar, naald en draad kan ik die zeker nog omtoveren tot een exemplaar met betere  pasvorm...
Verder ben ik weer regelmatig aan ´t spinnen. Mijn tweede pommerse vacht is aan de beurt. Twee strengen zijn klaar. Ik heb vier spoelen vol gesponnen en die met elkaar getwijnd. Dat levert een leuk draadje op! Het was wel even een uitdaging om vier draden tegelijk te twijnen! Inmiddels ben ik opnieuw mijn spoelen aan ´t vullen.

18.12.11

Vierde advent








Vandaag is de vierde advent. Mijn herder heeft zich bij zijn kudde gevoegd. Zijn mantel is gebreid van een restje zelfgesponnen blauwe texelaar. Ik had echt nèt genoeg. Gisteren en vandaag heb ik verschillende engelen gemaakt. De grootste hangt boven de kerststal. In haar armen draagt zij het kindje. De kribbe, een halve walnoot, staat klaar in de stal. Helaas past het kindje daar niet in. Te groot. Ik zal dus een nieuw, nog kleiner kindje moeten maken en ik vond dit al zo´n gepriegel. Misschien is het ook een optie een grotere kribbe te zoeken... Onder het genot van kerstmuziek knutsel ik vrolijk verder aan dit kersttafereel.

17.12.11

Midwinterwol





Vandaag ben ik naar de Midwinterwol wolfair geweest in Nieuwediep. Een gezellige en drukbezochte markt. Goed voor inspiratie, gezellige contacten en uiteraard diverse aanwinsten. Ik kocht er een prikmat, viltnaaldhouder en (veel) viltnaalden, merino in diverse kleuren en nog wat bergschaap. De vogeltjes en bloemetjes zijn van Engelengeduld. Ik grabbelde ze uit de grabbelton waarvoor de opbrengst gaat naar de herders van Balloo. Ze kunnen direct in de kerstboom en daarna ga ik fijn aan de slag met mijn nieuwe aanwinsten!

Aanvulling op dit bericht: vandaag (zondag) hoorde ik dat op de midwinterwol twee van mijn drie gemaakte schaapjes zijn verkocht voor de herders van Balloo!

14.12.11

Nog meer beestjes





Het wordt misschien een beetje saai. Ik heb àlweer beestjes gemaakt. Na het prikken in Haas en het breien van een Jacobusaap was het nu de beurt aan een os en een kudde schapen. Voor het kersttafereel uiteraard. De os heb ik gebreid naar het patroon van Annita op Kantsteek en Co. Het was een fijn en overzichtelijk werkje. De schaapjes heb ik gewikkeld met wol en geprikt met de viltnaald. Van de juf van jongste had ik een aantal boekjes geleend waarin voorbeelden stonden en de techniek werd uitgelegd. Het bleek niet moeilijk maar wel een priegelklusje waar meer tijd in ging zitten dan ik had verwacht. De kudde bestaat uit vijf schaapjes en graast tevreden op de steeds voller wordende adventstafel.

Verder heb ik van de week nog diverse pogingen gedaan om te werken aan een bijdrage voor de herders van Balloo. Op de Midwinterwol wolfair aanstaand weekend zal de Landelijke Spin Groep diverse wollige werkjes verkopen waarvan de opbrengst gaat naar de herders van Balloo wiens schaapskooi en wolatelier eind oktober door brand werden verwoest. Eerder deze maand knutselde ik hiervoor al een avond samen met een aantal andere spingroepleden. Ik kreeg toen ook een beschrijving mee voor het haken van een hoesje voor een theelichtje. Vol vertrouwen ging ik daarmee van de week aan de slag maar helaas zijn al mijn pogingen op mislukkingen uitgelopen. Rondjes haken is toch echt niet voor mij weggelegd geloof ik. Ik denk dat ik het dus maar weer hou bij beestjes en zal nog wat schaapjes prikken of engeltjes misschien...

8.12.11

Haas(t)






Door al die vrolijke Jacobusaapjes vergeet ik bijna te vertellen dat ik de afgelopen tijd ook nog heb gewerkt aan haas. Ze is voorzien van armen en haar hoofd is verder gevormd en heeft oren, een snuit en oogkassen gekregen. Ik had haar hoofd ook al vastgemaakt aan de romp. Dat viel nog niet mee. Na lang prikken zat het enigszins vast maar het wiebelde nog alle kanten op. Na de fotosessie hing haar hoofd nog slechts aan een paar haren en inmiddels is het weer los. Zielig hè? Ik zal dus opnieuw met haas aan de slag moeten. Voorlopig heb ik echter geen haast met het lijf van haas. Er zijn andere prioriteiten. Daarover in een volgend bericht meer!

Nieuwe Jacobussen




Er zijn weer twee nieuwe Jacobussen geboren in huize quadraad. De kleine is gemaakt van Drops Alpaca, de grote van Opus 1 van Atelier Zitron. Het is een dolle boel hier in huis met al die aapjes. Vooral de twee kleintjes kunnen het goed met elkaar vinden. Toch moeten ze gauw afscheid nemen. Het blauwe kobusje gaat namelijk ergens anders wonen. Maar er komen zeker weer nieuwe kleintjes bij. Laatst heb ik namelijk bij het achterpand in Groningen nog nieuwe kleurtjes Drops Alpaca ingekocht. Nu is het eerst zaak op zoek te gaan naar een paar oogjes voor grote Kobus en dan kan die aan oudste worden toevertrouwd.