21.1.12

Snertgebeuren





Vandaag was ik in het Friese Twijzel, waar bij Frytsjam de kookwedstrijd Twizeler snertwiif werd gehouden. Bij het evenement was een kleine wintermarkt waar wij (spinmaatjes Ineke en Hilly en mijn persoon) een spindemonstratie gaven. Terwijl de deelnemers een snertwandeling maakten en de jury druk was met het beoordelen van de snert, zaten wij genoeglijk te spinnen in de fabriek van de fruitkwekerij. Een handjevol belangstellenden sloeg onze verrichtingen gade en bekeek vol bewondering onze uitgestalde wolletjes en creaties. Een enkeling wilde zelf wel eens een poging wagen om een draad te spinnen en ondervond dat dat best lastig is in het begin. Toen de snertwandelaars terug waren, werd overgegaan tot de prijsuitreiking en mocht er geproefd worden van de snert. Dit heb ik maar aan me voorbij laten gaan want snert is verre van mijn lievelingskostje (vanwege een behoorlijke verkoudheid ging de geur van de snert gelukkig ook aan mij voorbij).
In september wordt bij Frytsjam het oogstfeest gevierd. Ook dan mogen wij met onze spinnewielen van de partij zijn!

18.1.12

Joris en de wortelkindertjes





Joris en de wortelkindertjes zijn af! Joris is een zespunter. Of is hij toch gewoon een echte draak? Volgens jongste wel een gekke dan. Ik had ´m al een week klaar liggen maar hij moest nog gevuld. Omdat ik zo druk was met het maken van de wortelkindertjes bleef dat er bij. Maar toen ik vanmorgen de haren had geborduurd van het laatste wortelkind moest Joris er aan geloven. Joris is een patroon van Annita Wilschut net als Jacobus, de aap waarvan ik er inmiddels al vele heb gemaakt.
De genaaide wortelkindertjes heb ik gemaakt volgens een patroontje in het boek De Seizoenentafel. Het wortelkindje dat ik eerder maakte naar een patroon van Inspiree vond jongste zo raar "met maar één been". Deze wortelkindertjes lijken op de "echte" in het boek van Sybille von Olfers. De haren heb ik, na van alles geprobeerd te hebben, uiteindelijk geborduurd met garen dat ik nog vond bij een letterlap van beertje paddington. Ooit was ik er enthousiast aan begonnen maar de lap lag al zeker een jaar of tien onaangeroerd in een doos. Het borduurgaren kwam nu goed van pas. De wortelkindertjes liggen nog lekker te slapen en wachten tot moeder aarde hen wekt.
Op de laatste foto een aankoop die ik gisteren deed in de plaatselijke kookwinkel. Al tijden was ik op zoek naar dit touw maar alle kookwinkels die ik bezocht, hadden alleen de witte of rood-witte variant. Ook hier geen kleine klos maar wel deze enorm grote! Ik gebruik het om labels aan mijn zelfgesponnen wolletjes en andere werkjes te knopen. Hiermee kan ik wel heel lang vooruit schat ik zo in...

13.1.12

Moeder aarde


Hier is ze dan. Moeder aarde met haar wortelkindje. Gemaakt naar een ontwerp van Inspiree. Er komen nog meer wortelkindertjes bij. Een mooie gelegenheid om te oefenen met hoofdjes maken. Zodra het stel compleet is mogen ze op de seizoenentafel... Het is toch nog lang geen lente al zou je anders denken als je naar buiten kijkt. Gisteren zag ik al bloeiende krokussen in een tuin hier verderop!

10.1.12

Doen






Het nieuwe jaar is alweer ruim een week oud. Mijn motto voor 2012 is doen. Meer specifiek anders doen. Ik heb me voorgenomen per maand een aantal projecten te kiezen die ik wil realiseren. Voor deze eerste maand ben ik lekker op weg. Mijn eerste doel was een Jacobus breien. Tweede kerstdag was ik eraan begonnen en inmiddels is het aapje klaar. Het is alweer de vijfde aap. Gebreid van Bingo van Lana Grossa uit mijn wolvoorraad. In 2012 wil ik mijn bestaande (commerciële) wolvoorraad verkleinen. Dit was een eerste stap in de goede richting. Tweede project voor januari is een Joris breien. Het patroon had ik al een tijd in huis, maar in mijn voorraad geen geschikte wol voor Joris. Ik liet me dus toch verleiden tot de aankoop van een aantal bollen Nimbus van Atelier Zitron bij Astrid in Zwolle. Daar kocht ik ook het boek Knit, Swirl. Een prachtig boek met patronen van Swirl Jackets. Ik had het eerder gezien en kon het nu echt niet meer laten liggen. Deze maand ga ik me eens goed verdiepen in de werkwijze, die er op het eerste oog toch best ingewikkeld uit ziet. Daarna kies ik uit de verschillende variaties een patroon dat ik dit jaar voor mezelf wil breien van een wolletje uit de winkel want in mijn voorraad heb ik niets geschikts voor dit project en met zelf spinnen voor zo´n groot project leg ik de lat wel erg hoog nietwaar? Ik realiseer me dat dit wel twee enorme stappen de andere kant op zijn....Voor de seizoenentafel ga ik deze maand een moeder aarde maken. Via spinmaatje Hilly kreeg ik daarvoor een patroontje en ze heeft me geleerd hoe ik het hoofdje kan maken. Binnenkort werken we verder aan dit project. Aan het laatste doel voor deze maand ben ik tot vandaag nog maar weinig toegekomen. Ik ga mijn tweede Pommerse vacht deze maand helemaal spinnen en twijnen (vierdraads). Ja, dat is echt een uitdaging want de vacht is enorm groot. En tussendoor blijf ik gezellig met allerlei andere werkjes bezig. Zo maakte ik voor de drieënzestigste verjaardag van mijn vader deze pot vol Engelse drop. Lekker om naar te kijken en je wordt er niet dik van!