29.2.12

Doelen en d(r)aden








Al voor de maand januari had ik mezelf ten doel gesteld de tweede vacht van het pommerse schaap in z´n geheel te spinnen en vierdraads te twijnen. Menig avondje was ik ermee zoet, maar ook tijden niet. Toen ik vorige week voor de spingroepbijeenkomst in Haren mijn wiel klaarpakte, kwam ik er tot mijn grote schrik achter dat het er nog net zo bij stond als na de laatste spingroepbijeenkomst een maand geleden. De dekentjes gekaarde wol hingen nog keurig in een tasje aan het wiel en van de vier spoelen waren er nog maar twee gevuld. Gelukkig zette de spingroepbijeenkomst mij ertoe aan de draad weer op te pakken. Ik had er lol in en heb thuis verder gewerkt. Zondag had ik vier spoelen overvol, en was de bak zo goed als leeg. De vier draden heb ik met elkaar getwijnd tot een mooi grof garen. Na een paar extra wasbeurten (het bleef maar greasy) is dit nu klaar om verder verwerkt te worden. De andere helft van deze enorme vacht ligt overigens nog in mijn wolkamer te wachten om gesponnen te worden....

Voor het vierdraads twijnen maak ik gebruik van alle drie mijn spinnewielen. Op de twijnrekjes van de twee Louët-wielen plaats ik de spoelen en de draden twijn ik dan op mijn Country Spinner. Die heeft een lekker grote spoel. Op die spoel zat echter nog het spinsel van de spindemonstratie in Twizel van vorige maand. Dat spinsel moest plaats maken. Ik heb het enkeldraads opgehaspeld en afgelopen maandag geverfd met landscapes. Het is een streng van ruim 400 gram, lekker warm om je nek maar ik denk dat ik het toch maar verwerk tot een kussenhoes of iets dergelijks.
Dat ik er tijdenlang niet toe kwam om te gaan spinnen is voor een groot deel te wijten aan mijn grote breiavontuur: het swirl jacket. Inmiddels ben ik bezig met mijn vijftiende welt. Het is erg verslavend, zo erg dat ik ´s avonds soms moeite heb de pennen neer te leggen en naar bed te gaan....

11.2.12

Kleur






Een tijd terug kocht ik bij de wolstudio in Haren een aantal potjes Landscapes wolverf. Het kwam er maar steeds niet van om ermee aan de slag te gaan. Toen ik van de week met jongste in Astrid´s breiwinkel in Zwolle was, zat hij zich daar te vergapen aan prachtige handgeverfde wol. Hij wilde graag dat ik er een aantal kocht die hij had gekozen. Maar nee, het voornemen was om de bestaande wolvoorraad te doen krimpen dit jaar en een dergelijke aankoop zou het tegendeel opleveren. Dus beloofde ik hem samen wolletjes uit mijn wolvoorraad te gaan verven. En zo geschiedde. De eerste streng gesponnen Swifter gingen we regenboogverven met alle kleurtjes. Jongste deed de kleurtjes in de pan. Natuurlijk waren we nieuwsgierig en gingen we kijken en een beetje roeren. Het leverde een groenige streng op met hier en daar wat kleuraccentjes (derde foto van boven). In hetzelfde bad gooide ik vervolgens een flinke streng (zo´n 300 gram) Clun Forest wol die was getwijnd met een wolletje van de kringloop. Het kringloop wolletje kleurde niet mee en dat geeft best een grappig effect. Tot slot wilde jongste nog een oranje wolletje. Een klein strengetje witte Jacobswol moest eraan geloven en werd met gele en rode verfstof behandeld. We hoopten op een sterk streperig resultaat van geel, oranje en rood maar het werd een vrij egaal oranje wolletje terwijl we deze keer echt niet voortijdig in de pannen hebben geroerd. Jongste was verwonderd over het proces en erg blij met het eindresultaat. Unieke wolletjes!

Swirl jacket







De afgelopen weken heb ik me verdiept in het boek van Sandra McIver knit, Swirl. Ik heb nu een beetje door hoe het breien van zo´n Swirl Jacket in z´n werk gaat al kan ik het proces nog niet helemaal overzien. Uit de verschillende modellen koos ik voor Silken dreams, een patroon met een off-center circle. Dat maakt dat het een mooi lang model is met een niet al te grote kraag. Van dit model zijn de mouwen extra lang, dat biedt perspectief met mijn lange armen. In Zwolle heb ik afgelopen week wol gekocht. Geen zijde en ook geen wit want ik ben niet zo romantisch aangelegd. Ik heb gekozen voor een heel zacht bruingrijs wolletje van baby alpaca, merino en een beetje polyamide. Piura van Filitaly-Lab (een mij geheel onbekend merk overigens). Op een bol van 50 gram zit circa 400 meter! De verkoopster verzekerde mij ervan dat ik een ultralichtgewicht Swirl Jacket zou krijgen hiermee. En lekker zacht. Omdat het bij zo´n project erg belangrijk is dat de stekenverhouding overeenkomt met die van het patroon ben ik gestart met het breien van proeflapjes. Geheel volgens de voorschriften heb ik die gewassen en ze liggen nu te drogen. Daarna kan ik kijken of ik echt uitkom met het materiaal. Ik vind het nu al een groot avontuur! Wordt zeker vervolgd!

Bont gezelschap





In huize Quadraad zijn de afgelopen tijd weer twee Jacobusapen geboren. Het zijn Aaf (bovenste foto links) en Sammie (bovenste foto rechts). Aaf is gemaakt van Opus 1 van Atelier Zitron met een restje pure wol van Online voor haar gezicht, handen en voeten. Ze meet ongeveer 41 cm. Sammie is gebreid van een bol multicolor viltwol aangevuld met een restant grijze viltwol. Hij is een flinke aap van ongeveer 52 cm. Aaf en Sammie zijn nummer 6 en 7 in de rij gebreide jacobusaapjes. Aap 1 (helemaal links op de tweede foto) is onlangs geopereerd. Hij is van jongste en aangezien jongste hem steeds bij zijn nekje vast houdt had hij een bungelhoofd gekregen. Dat is natuurlijk hartstikke naar. Gelukkig is de operatie helemaal goed gegaan en is hij nu weer een stevige aap. De familie aap is overigens niet meer helemaal compleet. Er is er inmiddels eentje uitgevlogen en binnenkort zal nummer twee (niet op de foto) het ouderlijk nest verlaten. Ook Aaf en Sammie zullen waarschijnlijk niet in huize Quadraad blijven wonen maar elders vriendjes maken.
Wie wel zeker bijft is de ijsprinses. Zij regeert samen met koning winter. Ik heb haar gemaakt naar een patroon van inspiree. 


1.2.12

Koning winter regeert




Zeg eens eerlijk, hield jij nog rekening met de mogelijkheid op ècht winterweer? Ik niet zo. Eigenlijk begon ik al heimelijk te verlangen naar de lente. De vorst kwam voor mij als een grote verrassing. Maar het inspireerde me ook om koning Winter te maken. Ik heb hem gemaakt naar een patroon van De Witte Engel. Veel dingen heb ik echter anders gedaan. Zijn lijf moest eigenlijk van karton maar dat vond ik niet fijn aanvoelen. Ik heb een kegelvormig lijf genaaid van een oude lap flanel en die gevuld met rijst en wol. Dat voelt lekker warm en stevig aan. Het onderkleed maakte ik van blauwgrijze flanel. De mantel had ik ook eerst van die stof gemaakt volgens het patroon. Het resultaat viel me erg tegen. Het was saai en niet wollig genoeg. Toen ik in het boek Olles Skitocht een afbeelding van koning Winter zag, kwam ik op ´t idee de mantel van wit vilt te maken. Ik had nog een grote lap voorvilt liggen en daaruit heb ik de mantel en de kroon gemaakt. Haren, baard en snor zijn van wolwitte merino met lokken van een Schoonebeeker schaap. En zo is het toch een heel eigen koning Winter geworden. Heel misschien krijgt hij nog gezelschap van de ijsprinses...