18.6.12

Verborgen verlangen

Afgelopen zaterdag bracht ik een bezoek aan de kudde van Balloo. De schapen werden er geschoren. Deze keer was er geen groots evenement, maar er was wel moois te bewonderen. Onder meer vilt van Cécile Kruip. Prachtige kleden maakt zij. Helaas heb ik geen site van haar gevonden anders had ik die hier uiteraard even gelinked. Op het terrein werd door Beatrice Waanders een workshop vachtvilten gegeven. Gelukkig onder betere weersomstandigheden dan vorig jaar. Geïnspireerd door de prachtige kleden van Cécile en de vachtviltsters, ben ik zondag zelf aan het werk gegaan. Mijn ingrediënten: een vers geschoren Ouessant vacht, wat restanten bergschaapwol in rood en paarstinten en een overgebleven kledingstuk van mezelf. Mijn werk gaf ik de titel ´verborgen verlangen´ mee. Het is nog niet helemaal droog en misschien ook niet helemaal af. Toch kon ik niet wachten het hier te tonen.

het leggen van de wol

detail van het kledingstuk

spijt?


de voorkant of buitenkant (ca 120 x 75 cm)


heel voorzichtig komt aan de oppervlakte
wat binnen verborgen is

de achterkant of binnenkant
 
...

12.6.12

Pakje!


Vandaag kwam ik thuis en stond dit grote pakket op me te wachten. Mit Liebe verpackt... Daar word je toch helemaal blij van. Zeker als je weet wat erin zit. Zoals ik. Afgelopen zondag bestelde ik bij die Wollfabrik een voorraad bergschaapwol en viltzeep. Vandaag mocht ik het uitpakken. Donderdag worden de Ouessantjes geschoren. Binnenkort ben ik weer aan ´t vachtvilten!


10.6.12

Schaapje schaapje heb je nieuwe wol?

 




Gisteren op het schaapscheerdersfeest in Assen heb ik van dit lieve schaap een prachtige vacht gekregen om te vilten. Ook heb ik nog een mooie witte vacht van een drents heideschaap meegenomen. De lokken daarvan gaan we gebruiken voor de schaapjes die spinmaatjes G en F en ik binnenkort samen gaan prikken. Ondanks de stevige wind en de niet al te hoge temperatuur hebben we genoeglijk zitten spinnen met z´n drieën. In de kudde was ook een aantal kruisingen drents heideschaap x charollais. Deze schapen hebben duidelijk een wolliger vacht dan de pure drenten. Ik heb wat meegebracht om te spinnen.

5.6.12

Schaapscheerdersfeest



foto afkomstig van
www.bordercolliepagina.nl/landschapsbeheer/stadsbegrazing-assen


Sinds enige tijd wordt een deel van onze wijk begraasd door een kudde heideschapen. Vandaag zag ik ze voor het eerst. Een prachtig gezicht. De kudde wordt aanstaande zaterdag geschoren en dat is reden voor een feestje. Een aantal spinmaatjes heeft gevraagd of ik die middag mee wil doen met een spindemonstratie aldaar. Ik verheug me erop!





3.6.12

Nieuwe Pommerse vachten!




Afgelopen donderdag ben ik met jongste de afsluitdijk over gereisd om vachten te halen van de ruwharige Pommerse Land schapen. Deze keer waren we erbij toen de schapen (10 dames en 1 heer) werden geschoren. Het was mooi de dieren van dichtbij en in volle vacht te kunnen bewonderen. Ze waren schuw, maar eentje was heel aanhankelijk en liet zich gewillig aaien. De vachten waren enorm groot en mooi!!! Er was één heel donker, bijna zwart schaap bij. Die wol wilde ik heel graag spinnen. Bij thuiskomst bleek echter dat die vacht al deels vervilt was. Daarom heb ik die vacht in z´n geheel gevilt. Dat was een zware en tijdrovende klus. Ik heb veel met mijn voeten gewerkt omdat ik de vacht toch niet in z´n geheel op onze tuintafel van twee bij een meter kwijt kon. Het lijkt goed te zijn gelukt, aan de randen zit een aantal zwakke plekken die ik misschien even moet bijlappen. Het is nu eerst zaak dat het geheel droogt...








ook deze vacht is deels vervilt...

gekaarde pommerse wol aan de achterzijde

na lang en intensief werken ziet het er zo uit