31.12.12

Temperamenten


Deze temperamentenpoppen heb ik afgelopen week gemaakt. 
Ze stellen zich graag zelf voor:


Hoi! Ik ben Aiden
Rood is mijn kleur
Ga meteen van start
werk hard, ben niet lui
wel soms moe
en in een boze bui!

Aiden betekent klein vuur. Ze staat symbool voor het cholerisch temperament. Haar jurkje is van warme velours en geruwde joggingstof en ze heeft weerbarstig haar. Bovendien zijn haar handen uit de mouwen gestoken.



Hai! Mijn naam is Anshu
Ik dans de hele dag
ben altijd druk met mijn vriendjes
ik heb er heel erg veel
grapjes vind ik fijn
afwisseling houdt me bij de les
en mijn lievelingskleur is geel!

Anshu betekent zonnestraal. Ze staat symbool voor het sanguinisch temperament. Ze heeft pluizige blonde haren van mohair/wol en een soepel glanzend goudgeel jurkje.



Hallo ik ben Adnah
Sommigen vinden me sloom
Ik hou gewoon van ritme en rust
daarom lijkt het soms dat ik droom
voor mijn maatje wil ik alles doen
eten vind ik fijn, er is bijna niets dat ik niet lust
en mijn lievelingskleur is groen

Adnah betekent rust. Ze staat symbool voor het flegmatisch temperament. Haar jurk is van vilt en is een beetje stijfjes, niet zo flexibel. Ze heeft twee keurige, gelijkmatige dikke vlechten en een gedrongen, rond postuur.



Hoi ik heet Akil
Ik denk voordat ik doe
van alles om me heen word ik snel moe
als iets anders gaat vind ik dat niet fijn
en kijk aan mijn hand heb ik pijn!
ik hou niet van gauw gauw
en mijn lievelingskleur is blauw

Akil betekent nadenkend. Hij staat symbool voor het melancholisch temperament. Zijn mantel is van velours, alleen zit de zachte kant binnenin. Zijn haren zijn sluik en hij draagt een muts omdat hij het vaak zo koud heeft. Zijn armen zijn wat slungelig en op zijn handje draagt hij een pleister.

De poppen maakte ik voor de cursus handwerken in de vrijeschool. De laatste twee lessen gingen over het menselijk temperament. Door de informatie in die lessen was in mijn gedachten een aantal karakters ontstaan. Die karakters wilde ik tastbaar maken. Van tijd tot tijd was het een ware beproeving. Met de eerste koppies heb ik tijden zitten prutsen maar gaandeweg ging het steeds beter. En die haren... dat is echt veel werk! Al met al was het een leuk en leerzaam gebeuren en is mijn hoofd inmiddels lekker opgeruimd. Met een dito gevoel treedt ik de jaarwisseling tegemoet. Maar niet voor nog even kort terug te blikken op het afgelopen jaar. Mijn motto van dit jaar was doen. Van dat voornemen om maandelijks een aantal projecten te kiezen om aan te werken is in de praktijk uiteindelijk niet veel gekomen. Desondanks heb ik een hoop gedaan, een hoop gecreëerd. Nieuwe stappen gezet ook. Spindemonstraties gegeven, gestart met spinnen voor en bij de herders van Balloo en begonnen aan de cursus handwerken in de vrijeschool. Allemaal stappen waar ik blij van word en waarmee ik ook anderen hoop te inspireren en aan te zetten tot wat ik het allerliefste doe: creëren! Ik dank jullie allemaal voor jullie belangstelling en lieve, leuke, attente en bemoedigende reacties in het afgelopen jaar en wens jullie een goede jaarwisseling en een inspirerend 2013!


20.12.12

Trakteren op.....kikkers!





Jongste is jarig vandaag. Zes jaar alweer! Voor zijn traktatie op school heb ik kikkertjes gevilt. Het idee komt uit het boek Vilten met kinderen van Christel Dhom. De kikkertjes zitten in een 'waterlelie' die is gevuld met grote, zoete rozijnen. De kinderen in de klas reageren heel verschillend op de traktatie. Sommigen vinden het vies en zijn enkel blij met de kikker. Anderen bekijken het geheel goed en gaan daarna rustig zitten peuzelen. Zij bewaren hun lelie en kikker heel zorgvuldig om ermee te kunnen spelen. Weer anderen schrokken de rozijnen op en slopen vervolgens de lelie èn de kikker. Een enkeling denkt dat je ook de oogjes van de kikker kunt eten en probeert ze los te trekken. Gelukkig had ik die stevig vastgezet. De pootjes had ik enkel met de viltnaald vastgeprikt. Een aantal ondernemende kleuters weet die gauw van het kikkertje te scheiden. Gelukkig heeft juffie naald en draad in de klas...
En zo krijg ik een beeld van de temperamenten in deze kleuterklas. Temperamenten, onderwerp van de eerstvolgende les die ik ga maken voor de cursus handwerken in de vrijeschool. In de kerstvakantie ga ik ermee aan de slag. Vandaag (en morgen en overmorgen) vieren we eerst deze zesde verjaardag!

18.12.12

Doel voor David









Bijna twee maanden geleden schreef ik over David. Sindsdien niet meer. Schande. David is veel in mijn gedachten maar verder kwam het tot nog toe niet. Allerhande bezigheden (en -toegegeven- een beetje drempelvrees) weerhouden mij ervan met hem aan de slag te gaan. David staat dus doelloos in de hal  het weefatelier. Huisgenoten maken daar dankbaar gebruik van. Ons poezebeest gebruikt David als klimrek. Mijn lief dekt hem toe met zijn natte handschoenen, muts en sjaal....
Schoorvoetend maakte ik de afgelopen tijd kleine voorbereidingen voor het weefwerk. Ik heb me ingelezen in allerhande weefboeken. Dat was ik echter al gauw moe. Op een avond heb ik dan ook rigoureus de scheerplank gepakt en ben draden gaan haspelen voor de schering. Dat was een november-avond bedenk ik me nu (waar blijft de tijd?) De eerste draden voor het weefwerk zijn inmiddels gesponnen en gewassen. Ze hangen op spanning te drogen aan de kapstok... Om een idee te krijgen van het uiteindelijke weefwerk, maakte ik op mijn kinderweefraam alvast een kleine proef. Deze week nog laat ik David, maar in de kerstvakantie gaan we doelgericht aan de slag!


16.12.12

Bij de herders

Nog steeds spin ik wekelijks met veel plezier bij de Herders van Balloo. Een impressie van vandaag:


Miep, mijn lieveling

de baas van het kippenvolk

lekker aan de scharrel met een van de dames

de heidekoetjes blijven liever in de stal

net als dit schaap dat niet meeging met de kudde vandaag

en vrouw kip
mooie ram in de wei bij de bijenstal
geen os en ezel in de kerststal maar poezenvolk
en een achtergebleven schaap
en de herderskeuken bleef dicht vandaag...
zij spinnen ook
het kindje ligt al in de kribbe
de geiten snoeien de struiken op het erf nogal rigoureus

het is hondenweer, ik spin voor de gelegenheid
dit hondenhaar (nog onbekend van welk ras)

bij de kachel in het wolatelier

onder het genot van knieperties

om vier uur loop ik de herder tegemoet als hij
terugkeert van zijn tocht op het veld
mooi als de kudde aan me voorbij gaat...
in het midden de bok met enorme horens


 Een heerlijke dag!




15.12.12

Midwinterwol



Vandaag zat ik de hele dag op Midwinterwol, een gezellige wolmarkt in Winschoten. De markt werd georganiseerd door Lowlandslegacy. Dit jaar waren er 55 standhouders. Allemaal met wol of wolproducten! Het was een feest! In de stand van de landelijke spingroep gaf ik een spindemonstratie. Mijn Ashford Country spinner (ooit gekocht bij Lowlandslegacy) trok veel bekijks. Ik spin er wol op voor mijn weefwerkstuk en ben lekker opgeschoten vandaag. Tussen het spinwerk door heb ik zelf ook een ronde gemaakt langs de kramen en mijzelf getrakteerd op het boek Textiel leeft! van Ellen Bakker. Een prachtig boek vol inspirerende textielkunst.

13.12.12

Transformatie







Deze koude kiezelstenen transformeerde ik tot warme schaapjes. Eenvoudig met een beetje bergschaapwol, water en zeep en lokken van wensleydale- en gotland-/ijslandsschaap. Bij haar vond ik een beschrijving van de werkwijze. Een leuk werkje, ook voor kinderen. Alleen de oortjes vond ik lastig. Een oplettende lezer ziet vier kiezelstenen en slechts drie schaapjes. De kleinste kiezel is door jongste (met een beetje hulp) gevilt tot een allerliefst bruin lammetje met een wit kopje en is vandaag met hem naar de kleuterklas.