31.5.13

Bouwen aan de toekomst





bint, breiwerk, beton
daar gaat ie
nieuw leven
beeld van het monumentje van jenny, de breister
wol van de kudde op mijn tol


Vandaag werd in Balloo het eerste gebint van de nieuwe schaapskooi opgericht. Voordat dit gebeurde brachten de herders een bouwoffer. Dit is een traditie om voorspoed voor het nieuwe gebouw te krijgen. De oude schaapskooi werd in de nacht van 28 op 29 oktober 2011 door brand verwoest. Verscheidene mensen hebben na de brand hun herinneringen aan deze voor hen belangrijke plek op papier gezet. Die herinneringen vormden het hoofdbestanddeel van het bouwoffer dat door de herders in de loopgang van de nieuwe kooi werd begraven. Rixt, één van de dochters van Marianne, maakte een prachtige serie beelden van monumentjes, fysieke uitingen van het verwerkingsproces van mensen die een band hadden met de oude schaapskooi. Ik ben erg blij dat ik hiervan een exemplaar mocht ontvangen.
Met de bouw van de nieuwe kooi en een nieuw wolatelier kunnen de herders weer vooruit kijken. Het was een groot voorrecht om deze gebeurtenis vandaag bij te mogen wonen. De lucht was strak blauw, de zon stond stralend aan de hemel. En over het erf scharrelde een kip met haar kuikens. Nieuw leven. Vandaag spon ik wol van de kudde op mijn spintol...


26.5.13

Vlaggenlijn




Van mijn natuurlijk geverfde wolletjes maak ik een vlaggenlijn. Eerder zou het een lappendeken worden. Maar daar kom ik maar niet verder mee. Ik vind het een gedoe om al die lappen aan elkaar te haken of te naaien. Zeker nu blijkt dat ze net niet dezelfde afmetingen hebben. Bij een vlaggenlijn steekt het niet zo nauw. En dat past mij nu wel;-). De lentemarkt kwam te vroeg. Maar ik hoop mijn volgende marktkraam te kunnen aankleden met een lange vlaggenlijn van verschillende natuurlijk gekleurde handgesponnen wolletjes. Het patroon voor de vlaggen vond ik hier. Wordt vervolgd!


25.5.13

Lentemarkt



Het was gezellig druk. Samen met spinmaatje Froukje had ik een mooie kraam in de hal. In de kraam tegenover ons zat zij en zij en zij. En zij was er ook. We sponnen. We praatten. We demonstreerden. Tien spintollen werden verkocht. Ten minste tien nieuwe spinn(st)ers in de dop. Van alle leeftijden. Ik ben een blij mens!

24.5.13

(Bijna) Klaar voor de lentemarkt





Het einde van alle voorbereidende werkzaamheden komt in zicht. De tollen zijn getest. De wol is gekaard en verpakt. Een ondeugende muis heeft zich al tussen die wol verstopt. 
Gisteren heb ik tijdens een spingroepbijeenkomst tot middernacht geoefend met het spinnen op een tol. Geen zorgen. Dat spinnen ging direct al goed. Het was gewoonweg te gezellig om bijtijds te stoppen;-)
Vanavond maar wat eerder onder de wol. Zodat ik morgen uitgerust een hoop mensen enthousiast kan maken voor het wolspinnen. Want dat is mijn missie. Ik voel me net een zendeling, een soort van spinprofeet. Zou ik veel volgelingen krijgen?

Morgen begroet ik je graag tussen elf en drie uur op de lentemarkt van de vrijeschool in Assen. 
Je bent van harte welkom!







23.5.13

Nog meer voorbereidingen voor de markt









Boren, zagen, timmeren, schuren, oliën, nawrijven..... En dat allemaal ter voorbereiding op de lentemarkt van aanstaande zaterdag. Ik maakte een voorraad spintollen voor in de kraam. Ze zijn bijna klaar. Vandaag test ik ze stuk voor stuk. Steeds een draadje spinnen. Het haakje bijstellen indien nodig. Nog een keer spinnen. Pas als ik helemaal tevreden ben is de volgende aan de beurt. Maar.... een tolletje dat lekker spint, leg ik niet zo makkelijk meer weg. Deze testfase gaat uuuuuuuuren in beslag nemen denk ik;-)

20.5.13

Voorbereidingen voor de markt









Aanstaande zaterdag is er op de vrijeschool in Assen een lentemarkt. Ik ben er. Met wol, wolwerk, spintollen en een spindemonstratie. En dat vraagt om de nodige voorbereidingen. Kaarden en verven bijvoorbeeld. Soms valt het resultaat van een verfbad een beetje tegen. Vaak word ik positief verrast. Ik rommel lekker wat aan...




Van mijn zelfgesponnen en handgeverfde wol heb ik muisjes gebreid. Een hele familie inmiddels. Het patroon is Suusje van zij maakt het. De muizen komen mee naar de markt en brengen misschien nog wat familieleden mee...


Tussendoor spin ik zo nu en dan een stukje verder op één van mijn tolletjes. Het is zo leuk om te doen. Verslavend ook. En het kan overal. Ook achter het fornuis terwijl ik kijk naar de kleurtjes die zich mengen in mijn verfpan;-)






18.5.13

Laatste les....

die paarse draad heeft jongste gemaakt!

 dank aan een oud afgedankt speelgoedkarretje

ook een pindabakje van de kringloop kan spintol worden

nuttig handwerk?


Vandaag was de laatste les van het eerste cursusjaar handwerken in de vrijeschool. Op het programma stonden de jaarfeesten en de lesmodellen voor de derde klas. Mijn les ging over tolspinnen. De spintollen maakte ik van houten speelgoedwielen en een stukje rondhout. Jongste was mijn proefkonijn. Ik probeerde de les op hem uit. Dat was best lastig in het begin. Voor ons beide;-)
Van mijn eerste tolgesponnen draadjes maakte ik een klein rondweefwerkstukje. Nu waren de rollen omgedraaid. Jongste leerde mij hoe ik dit moest doen! In de kleuterklas werkt hij aan een kussen met dezelfde techniek.
Mijn lapje stond bol nadat ik het van het weefraam bierviltje had gehaald. Ik maakte er een speldenkussen van.
Tijdens de les heb ik veel inspirerende ideeën opgedaan van de andere cursisten. Net als laatst op de eindtentoonstelling van de tweedejaars. Gelukkig maakt medecursiste Paula altijd veel foto's van ieders werk. Kijk maar eens op haar blog daar kunnen jullie meegenieten van (bijna) al het moois dat al is gemaakt. Fijn Pinksterweekend allemaal!