23.7.13

Stokhaken of bezemsteelbreien







Vandaag trok ik op mijn stalen ros opnieuw naar de breiwinkel van Knitted Knots. Ditmaal voor een workshop stokhaken. Deze oude handwerktechniek is ook bekend onder de naam bezemsteelbreien. Gek eigenlijk. Want je breit niet en je gebruikt ook geen bezemsteel. Al zou dat natuurlijk wel kunnen bedenk ik me nu. Wij deden dat evenwel niet. In plaats daarvan gebruikten we één dikke breinaald (15, 20 of 25 mm), een haaknaald en uiteraard een mooi garen. Ik koos een mooi regenbooggaren van Lang yarns.

gestokhaakt project van Knitted Knots

De techniek bleek niet moeilijk. Het lastige was met name hoe je materiaal vast te houden en er enigszins gelijkmatige lussen mee te creëren. Als je daarmee vertrouwd raakt, ben je zo een eind op weg en creëer je in een handomdraai mooie luchtige sjaals, omslagdoeken, een (baby-)deken of wat je fantasie je maar ingeeft. Je kunt met deze techniek zelfs in het rond werken. Op de foto's mijn bescheiden resultaat na een ochtendje werken (....en beppen met andere cursisten). Ik twijfel nog: hiermee doorgaan of afhalen en iets breders opzetten....


Van haar kregen we als toegift nog een demo fair isle breien. Misschien dat ik mij daar in de nabije toekomst ook aan durf te wagen. Eerst staat er nog ander breiwerk op de agenda. Daarover later meer. Al wil ik alwel verklappen dat de Soedan wol (nu ook verkrijgbaar bij Knitted Knots) daarin een hoofdrol zal spelen en er een bijrol is weggelegd voor de dikste breinaalden die nu in mijn bezit zijn;-)

eindelijk een winkel in de buurt die Soedan wol verkoopt:-D

en in heel veel mooie kleurtjes!



21.7.13

Nieuwe aanwinsten





Dit tafelweefgetouwtje kocht ik van de week. Ze is oud en stoffig en was behangen met een hele dikke katoenen schering. Daarvan heb ik haar eerst maar eens verlost. En nu wil ik haar gebruiken voor mijn volgend weefwerk. Weefgarens kocht ik op de weversmarkt in Hoorn. Maar daar mocht nog wel wat vrolijkheid bij. En dus fietste ik naar de nieuwe winkel van Knitted Knots in Rolde. 
Wat een aanwinst! Bij de bollenbar kun je zelf je wolcocktail samenstellen. Prachtige kleuren lamswol staan er op de plank. Met de elektrische wolwinder draai je no-time je eigen bollen. Je bepaalt zelf de hoeveelheid. Daar word je toch helemaal blij van! Zij gaf in de winkel een weefdemo en gaf mij terloops kleuradvies en allerhande weeftips. 

de bollenbar
binnenkort nog meer kleuren vertelden ze...

weefwerk van Jolanda

mijn weefmaterialen



Dit is het materiaal waarmee ik aan de slag ga. Maar nog even terug naar die winkel want die biedt naast die bollenbar nog veel meer moois. Kijk maar eens mee. Wat een gezelligheid hè al die kleurtjes. Prachtige garens. Mooie gereedschappen. Inspirerende boeken. Hartelijke ontvangst. Beslist de moeite waard om te bezoeken ook als je niet in de buurt woont;-)





En dit is de toekomstige aanwinst. Mijn wolwerkplaats in aanbouw. Lief heeft de afgelopen weken druk gezaagd en getimmerd en heeft flinke vorderingen gemaakt. Nog een weekje verwacht hij en dan zit het dak er op. Dat prachtige veldboeket plukte ik met oudste voor hem! 

toekomstige wolwerkplaats




18.7.13

Weversmarkt





Gisteren bezocht ik de weversmarkt in Hoorn. Geweldig! Wat een aanbod op deze grote en gezellige markt. Ik kocht er een bandweefgetouw voor maar 5 euro! Daar kun je niet zelf voor timmeren toch? En verder wat weefgarens, oude boeken, een nieuw pas verschenen boek over Wol in Nederland en geen vacht. Ja, je leest het goed. Ik zal het uitleggen.

's Morgens bij aankomst zag ik een werkelijk prachtige vacht van een Skudde. OOOOOOh, op slag was ik verliefd op die vacht. Maar de prijs was hoog. Dus besloot ik erover na te denken. Toen de vacht tegen het einde van de markt nog in de kraam lag, besloot ik dat hij dan toch voor mij moest zijn. En wat gebeurde? De verkoopster wilde 'm toch niet van de hand doen. Ze was er zelf ook verliefd op! Ik kan haar helemaal begrijpen. Al vond ik het natuurlijk ontzettend jammer. Voor mezelf. Mijn portemonnee was wel blij met deze uitkomst;-)
De vriendelijke verkoopdame heeft me beloofd op jacht te gaan naar het schaapje van wie de vacht is. En te vragen of ik dan volgend jaar het vachtje van dat schaap mag kopen. Nou, da's een mooi gebaar. Van die vacht kan ik voorlopig dus alleen maar dromen (vannacht al gedaan)....

Wat weven betreft ben ik al wat verder. Ik heb ervan gedroomd, ik heb erover nagedacht en nu moet ik het aandurven. Te starten aan mijn volgend weefwerk. De vele inspiratie die ik gisteren heb opgedaan maakt dat ik nu wil doen en dan is het alleen nog een kwestie van doorzetten. Leuk hè, dat geweven bandje. Gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking in woon- en werkgemeenschap Scorlewald. Ze hadden nog veel meer moois in hun kraam. Ik ga er zeker eens langs als ik in Schoorl ben!

7.7.13

Waar wolfeest


Een impressie van het wolfeest vandaag in Orvelte. 
Zon, wol, goed gezelschap, prachtige muziek en een hoop gezelligheid. 





De Schoonebeekers werden geknipt.



Er was wol in overvloed.



Prachtige handgeverfde wol van Passe-Partout.



Lieve schaapjes van spinmaatje Glinster.



Een man achter een spinnewiel!



Wie wil er niet zo'n fiets?





Unicorn was super! Dit is mijn favoriete nummer.



En mijn aankopen bij Kamrin's poppenatelier.




Een waar feest!
O, en ik was er dus om te spinnen.








5.7.13

Jong geleerd...











Deze keer geen werk van mijn hand. Met trots laat ik jullie zien wat mijn jongste afgelopen jaar in de kleuterklas heeft gemaakt. Vandaag sloot hij zijn kleuterjaren af. Zat hij op het kussen dat hij heeft "gerondweefd". Speelde hij met de andere oudsten een voorstelling met de kabouter wiens muts en jasje hij naaide. En mocht eindelijk die boot mee naar huis waaraan hij lang heeft getimmerd, geschilderd, genaaid en "geweefd". Jullie begrijpen dat zijn werk een prominente plaats heeft gekregen in ons huis. Want zelf is hij minstens zo trots als ik. En dat is mooi! Na de zomervakantie mag hij naar boven, naar de eerste klas. Hij is er klaar voor.

1.7.13

Van vacht tot vilt









Afgelopen weekend reisde ik af naar Noord-Holland om deze mooie en lieve ruwharige Pommers Landschapen te bezoeken. Ze waren een tijdje terug geschoren. Vorig jaar was ik bij het scheren en waren de schapen een beetje nerveus. Nu waren ze rustig en nieuwsgierig. Een aantal van hen kwam zelfs naar me toe en liet zich door me aaien!

Na de ontmoeting met de schapen ging ik met hun baasje en een aantal van haar vriendinnen een vacht vilten. Het was een grote klus. Die tuintafel meet 2 bij 1 meter en de vacht past er (samengedrukt) net op. Op de foto's de vacht met daarop een laag bergschaapvlies bij het begin van het viltproces en het resultaat na vier uur hard werken met z'n allen.





Na een gezellige, zonnige dag en een overheerlijk maal keerde ik 's avonds blij terug naar Drenthe met op de achterbank een aantal verse vachten!