30.4.11

Nieuwe spinsels!






Er zijn weer nieuwe spinsels gemaakt! Het dikke spinsel is uit de vacht van het ruwharig Pommers Landschaap, gesponnen op de Ashford Country Spinner. In slechts een paar uurtjes werk een opbrengst van een kleine 600 gram garen! Het fijnere spinsel is van de vacht van het Oostenrijks Bergschaap, gesponnen op een Louët. Hier zitten veel meer uurtjes werk in en dat voor een veel kleinere opbrengst, namelijk 200 gram garen. Dik spinnen heeft dus zo z'n voordelen maar is wel lastig en zwaar werken. Gelukkig ging het me dit keer heel goed af, veel beter dan in 't begin. Nu nog zien hoe en tot wat ik dit dikke spinsel kan verwerken.

26.4.11

Hannes






Spinmaatje Hilly maakte gisteren een hele serie foto's van Hannes, het Wallis Landschaap waarvan ik de vacht heb gekocht. Hier een aantal voor, tijdens en na het scheren. De scheerder zou later Hannes kop nog bijwerken...

Volop aan 't spinnen





Vandaag al heerlijk gesponnen met mijn nieuwe vacht van het Oostenrijks bergschaap. Eerst op de Country Spinner, maar toen de draad herhaaldelijk brak ben ik toch maar op een Louët gaan spinnen. Ik spin direct uit de vacht, kam alleen de puntjes even los. Een ietwat ruig en onregelmatig spinsel met mooie kleurschakeringen.

25.4.11

Nieuwe vachten




vacht van hannes

vacht van oostenrijks bergschaap

lok van hannes

Vandaag heb ik samen met man en kindertjes de Wolwierde fair in Niehove bezocht. Ik was er helemaal in m'n element. Helaas hadden man en kindertjes het veel sneller bekeken. Gelukkig liep ik spinmaatje Hilly er tegen het lijf en kon ik met haar mee terug rijden. Zodoende kon ik langer genieten van al het moois dat er te zien en te voelen was. Ik heb heel veel inspiratie opgedaan. Er waren veel bijzondere schapenrassen te zien en er werden schapen geschoren waarvan vervolgens de vachten werden gekeurd. Ik heb een vacht van een Oostenrijks bergschaap gekocht. Deze vacht scoorde een 9 op greep (zachtheid en buigzaamheid voor de beste spinresultaten). Dat belooft veel goeds! Op mijn ronde langs de schapen werd ik helemaal verliefd op de vacht van een, wat bij navraag bleek, Wallis Landschaap. Een grote ram met een lange zwarte vacht die luisterde naar de naam Hannes. Gelukkig mocht ik de vacht van Hannes kopen en dus werd Hannes geschoren. De scheerder kende Hannes goed en zei dat 't een echte lieverd was. Dat bleek bij het scheren. Hij zat er als een doedel bij. Van de keurmeester kreeg Hannes vacht een uitstekende beoordeling. Natuurlijk heb ik Hannes bedankt voor zijn mooie jas. Jammer genoeg kon Hannes niet mee naar huis, maar zijn vacht ga ik vilten en zo komt hij hier toch over de vloer...

23.4.11

Bijna klaar voor Pasen




De afgelopen week ben ik druk aan de haak geweest. Op Ravelry had ik een patroontje gevonden van deze schattige granny square egg cozy's. Ik heb ze gehaakt van durable haakkatoen op naald 2. Dat is heel fijn. Eigenlijk niets voor mij maar toch heel leuk om een keertje te doen.

Ik ben bijna klaar voor Pasen. Bijna, want van één van de eierwarmertjes moet ik de draadjes nog afhechten. Dat ga ik nu gauw doen. En natuurlijk verheug ik me extra op het paasontbijt morgen! Ik wens jullie allemaal vrolijk Pasen!

18.4.11

Paasprojecten





Na het afronden van het tortelduifjesproject ben ik onmiddellijk aan een haakproject begonnen. Dat was noodgedwongen. Jongste moest namelijk voor zijn palmpasentak een paasnetje mee naar school. En dat netje moest gehaakt! Gewapend met een haakhandboek en de instructie die school had geleverd ben ik onderweg naar de bruiloft in Amsterdam aan dit miniprojectje begonnen. Ik ging steeds de mist in. Goed lezen blijkt zo eenvoudig nog niet. Na vijf of zes keer opnieuw beginnen had ik door hoe 't moest. Jammer dat we toen al in Amsterdam waren. De volgende dagen thuis verder gehaakt en met resultaat. Vervolgens heb ik nog een aantal andere moeders op weg geholpen met het haken van hun netje. Een gezellige bijeenkomst waar verborgen talenten aan het licht kwamen!

Toen ik weer eenmaal door had hoe het ging, vond ik dat haken eigenlijk wel heel prettig om te doen. Lekker rustgevend. Bij het opruimen van mijn wolkamer, kwamen veel wolletjes aan 't licht waaronder ook een bol HOOOKED Spaghetti. Leuk voor een tasje of een mandje. Ik heb diverse pogingen gedaan van de week maar tot op heden zijn die allemaal op teleurstelling uitgelopen. Dat spul is niet aan mij besteed geloof ik. De dikte van het materiaal is niet overal gelijk en daarom is het heel lastig een recht lapje te haken of een enigszins gelijkmatig rondje te produceren. Mijn haakkunsten schoten hier dan toch tekort of was het mijn doorzettingsvermogen? Hoe het ook zij, HOOOKED is weer opgeborgen!



Gelukkig ging het beter met mijn volgende plannetje: zelf een breivork maken. Ik maakte er één van een berkentak die ik in de slootswal vond. Hij doet 't prima! Het prachtige viltwolletje ga ik binnenkort op deze breivork verwerken tot iets. Want eerst moesten nog eieren worden gevilt voor de paastak!










11.4.11

Tortelduifjes



Afgelopen vrijdag is mijn schoonzus getrouwd! Voor het bruidspaar had ik een wolkado gemaakt. Ik had er lang tevoren al over nagedacht, maar kon gek genoeg pas een week voor de happening bedenken wat het moest worden: tortelduifjes. Dat ik er zo laat mee begon, had tot gevolg dat ik vorige week vrijwel elk vrij moment heb moeten benutten om te prikken, haken, naaien en fröbelen om het kado op tijd af te krijgen. Maar het is gelukt en nu kan ik eindelijk een foto onthullen.




De schommel heb ik rond een metalen ring gehaakt met wol dat ik eerst heb geverfd met levensmiddelenkleurstof en daarna op de kaardemolen nog heb vermengd met diverse kleuren merino lontwol. De hartjes heb ik geprikt, net als de duifjes en vervolgens vastgenaaid aan de schommel. Voor de ophanghaak heb ik verschillende pijperagers gebruikt die ik heb omwikkeld met merinowol.





3.4.11

Daar was een wuf dat spon

Afgelopen donderdag- en vrijdagochtend heb ik in de kleuterklas van jongste gesponnen. De kleuters hadden veel aandacht voor het spinnen. Ze mochten vrij spelen toen ik in de klas kwam, maar dromden al gauw samen rond mijn wiel. Ze stonden er in het begin zo dicht op dat het niet eens wilde draaien! Eerst heb ik met schone, naturel wol gesponnen. Ik had ruim extra wol meegenomen waaraan ze lekker konden voelen en pluizen en waarvan ze ook ieder een pluk mee naar huis konden nemen. Ook had ik Inge meegebracht. Ze kreeg van iedereen een aai en vervolgens een ereplekje op de seizoenentafel. Juffie zong:

Daar was een wuf dat spon,
daar was een wuf dat spon,
al op een houten spinnewiel,
daar was geen toorteltjen aan.

Vive la peperbusse, vive la spa,
tralalala,
gize gaze goeze, ron flon floeze,
traderadera...



De volledige tekst van het lied vind je hier (het laatste couplet zong ze er niet bij...).


Vrijdagmorgen heb ik de gesponnen wol van de dag ervoor getwijnd. Een aantal oplettende kleuters had direct door dat ik mijn wiel nu de andere kant op liet draaien. Ik kreeg nog meer "helpende" handjes dan de dag ervoor. En dat resulteerde in deze twee vrolijk gekleurde, ietwat onregelmatig gesponnen wolletjes. Met deze wolletjes gaan de kleuters zelf armbandjes maken of iets anders misschien...