PATRONEN

Op deze pagina staan gratis patronen en werkbeschrijvingen van Quadraad. De patronen, werkbeschrijvingen en het bijbehorende beeldmateriaal zijn niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Als je beeldmateriaal wilt gebruiken, vraag dan vooraf toestemming.

Op deze pagina vind je onderstaande patronen en werkbeschrijvingen:


  • Gebreide beestjes
  • Slakken breien


Gebreide beestjes


Dit is een gratis patroon van Quadraad. Dit patroon en het bijbehorende beeldmateriaal zijn niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Als je beeldmateriaal wilt gebruiken, vraag dan vooraf toestemming.

Bij


Wat heb je nodig?
- dikke breiwol in de kleuren geel en donkerbruin (ik gebruikte soedan wol geel 1384 en bruin 1324)
- een restje witte breiwol voor de vleugels
- twee breinaalden van 5 of 6 mm
- stompe naald
- schaar
- punnikklosje (eventueel)
- kralen voor de voelsprieten en ogen

Lijf
Voor het lijf 15 steken opzetten met geel. Brei 10 naalden recht voor het gezicht. Dit zijn 5 ribbels. Brei nu om en om 2 naalden (=1 ribbel) donkerbruin en 2 naalden (=1 ribbel) geel. Als je 14 ribbels hebt gebreid nog 1 naald breien en in de teruggaande naald alle steken afkanten. Je lapje telt nu 20 ribbels. Laat een draad hangen van ongeveer 75 cm. Deze draad door de afgekante steken rijgen en stevig aantrekken. Als je het lastig vindt om steken af te kanten, kun je ook 15 ribbels breien in streeppatroon en daarna de draad door de steken op je breinaald rijgen.
Vouw het lapje langs de lange kant dubbel en naai het lijf dicht. Hecht de draadjes netjes af. Vul het lijf stevig op met wol. Rijg een gele draad door de steken van de opzet, trek stevig aan en hecht af.

Voelsprieten
Met donkerbruin twee koordjes punniken of vingerhaken. Lengte circa 3 cm. Aan het uiteinde een houten kraal rijgen en de draad door de spriet terugsteken naar de onderkant. De sprieten op het hoofdje vastzetten en aan de onderkant afhechten.

Vleugels
Van witte wol een koord vingerhaken van ongeveer 35 cm lang. Dit koord in twee lussen op het midden van het lijf vastzetten.

Naai een paar kraaltjes op het hoofdje als oogjes. Je kunt de oogjes ook borduren of wiebeloogjes opplakken.


LieveheersbeestjeWat heb je nodig?
- dikke breiwol in de kleuren rood, zwart en wit (ik gebruikte soedan wol 1391, 1300, 1369)
- twee breinaalden van 5 of 6 mm
- stompe naald
- schaar
- punnikklosje (eventueel)
- kralen voor de voelsprieten en ogen


Voor het gezicht 15 steken opzetten met wit. Brei 4 naalden recht voor het gezicht. Dit zijn 2 ribbels. Ga verder met zwart. Brei 6 naalden (= 3 ribbels) in zwart voor het kopje. Ga nu verder met rood. Brei 25 naalden in rood. Je lapje telt nu totaal (wit, zwart en rood) 19 ribbels. Nu nog 1 naald breien en in de teruggaande naald alle steken afkanten. Je lapje telt nu 20 ribbels. Laat een lange draad hangen. Deze draad door de afgekante steken rijgen en stevig aantrekken. Als je het lastig vindt om steken af te kanten, kun je ook na 20 ribbels breien de draad door de steken op je breinaald rijgen.
Vouw het lapje langs de lange kant dubbel en naai het lijf dicht. Hecht de draadjes netjes af. Vul het lijf stevig op met wol. Rijg een witte draad door de steken van de opzet, trek stevig aan en hecht af.

Voelsprieten
Met zwart twee koordjes punniken of vingerhaken. Lengte circa 3 cm. Aan het uiteinde een houten kraal rijgen en de draad door de spriet terugsteken naar de onderkant. De sprieten op het kopje vastzetten en aan de onderkant afhechten.

Afwerking
In het midden van het lijf een zwarte lijn borduren met de zwarte wol. Borduur met zwart stippen op het lijf.

Naai een paar kraaltjes op het hoofdje als oogjes. Je kunt de oogjes ook borduren of wiebeloogjes opplakken.


Rups
Wat heb je nodig?
- dikke breiwol in vier kleuren (ik gebruikte soedan wol in wit 1369 en groen 1376, 1406, 1317)
- twee breinaalden van 5 of 6 mm
- stompe naald
- schaar
- punnikklosje (eventueel)
- kralen voor de voelsprieten en ogen


Voor het gezicht 15 steken opzetten met wit. Brei 4 naalden recht voor het gezicht. Dit zijn 2 ribbels. Ga verder met donkergroen (1406). Brei 12 naalden (= 6 ribbels). Ga nu verder met lichtgroen (1376). Brei 12 naalden (= 6 ribbels). Ga nu verder met mosgroen (1317). Brei 11 naalden. Je lapje telt nu totaal 19 ribbels. Nu nog 1 naald breien en in de teruggaande naald alle steken afkanten. Je lapje telt nu 20 ribbels. Laat een lange draad hangen. Deze draad door de afgekante steken rijgen en stevig aantrekken. Als je het lastig vindt om steken af te kanten, kun je ook na 20 ribbels breien de draad door de steken op je breinaald rijgen.
Vouw het lapje langs de lange kant dubbel en naai het lijf dicht. Hecht de draadjes netjes af. Vul het lijf stevig op met wol. Rijg een witte draad door de steken van de opzet, trek stevig aan en hecht af.

Voelsprieten
Met lichtgroen twee koordjes punniken of vingerhaken. Lengte circa 3 cm. Aan het uiteinde een houten kraal rijgen en de draad door de spriet terugsteken naar de onderkant. De sprieten op het kopje vastzetten en aan de onderkant afhechten.


Afwerking
Knoop een draad om het lijf op de plaatsen waar je met een nieuwe kleur bent begonnen. Steek de draden weg in het lijf.

Naai een paar kraaltjes op het hoofdje als oogjes. Je kunt de oogjes ook borduren of wiebeloogjes opplakken.


SlangWat heb je nodig?
- dikke breiwol in twee kleuren (ik gebruikte soedan wol in roomwit 1369 en donkergroen 1406)
- twee breinaalden van 5 of 6 mm
- stompe naald
- schaar
- kralen voor de ogen
- een restje rode wol voor de tong

Voor het gezicht 10 steken opzetten met wit  en 10 naalden recht breien = 5 ribbels. Nu begint het lijf. Hiervoor verder breien in donkergroen. Als je lapje totaal 29 ribbels telt (gezicht plus lijf) brei je nog 1 naald. In de volgende, teruggaande naald alle steken afkanten. Laat een lange draad hangen. Deze draad door de afgekante steken rijgen en stevig aantrekken. Als je het lastig vindt om steken af te kanten, kun je ook 30 ribbels breien en daarna de draad door de steken op je breinaald rijgen.
Vouw het lapje langs de lange kant dubbel en naai het lijf dicht. Vul het lijf stevig op met wol. Een witte draad door de steken van de opzet rijgen, stevig aantrekken en afhechten.

Naai een paar kraaltjes op het kopje als oogjes. Je kunt de oogjes ook borduren of wiebeloogjes opplakken. Vingerhaak een kort koordje voor de tong. Zet die vast op het gezichtje en hecht af.


Worm
Wat heb je nodig?
- dikke breiwol in twee kleuren (ik gebruikte soedan wol in lichtroze 1404 en donkerroze 1397)
- twee breinaalden van 5 of 6 mm
- stompe naald
- schaar
- kralen voor de ogen

Voor het gezicht 10 steken opzetten met lichtroze en 10 naalden recht breien = 5 ribbels. Nu begint het lijf. Hiervoor om en om 2 naalden (1 ribbel) in donkerroze breien en 4 naalden (2 ribbels) in lichtroze. Als je lapje totaal 29 ribbels telt (gezicht plus lijf) brei je nog 1 naald. In de volgende, teruggaande naald alle steken afkanten. Laat een lange draad hangen. Deze draad door de afgekante steken rijgen en stevig aantrekken. Als je het lastig vindt om steken af te kanten, kun je ook 30 ribbels breien en daarna de draad door de steken op je breinaald rijgen.
Vouw het lapje langs de lange kant dubbel en naai het lijf dicht. Je kunt zelf kiezen welke kant je aan de buitenkant doet. Ik koos ervoor de "verkeerde" kant buiten te doen. Vul het lijf stevig op met wol. Een lichtroze draad door de steken van de opzet rijgen, stevig aantrekken en afhechten.

Naai een paar kraaltjes op het kopje als oogjes. Je kunt de oogjes ook borduren of wiebeloogjes opplakken.


Slakken breienDit is een gratis werkbeschrijving van Quadraad. Deze werkbeschrijving en het bijbehorende beeldmateriaal zijn niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Als je beeldmateriaal wilt gebruiken, vraag dan vooraf toestemming.

Wat heb je nodig?
- dikke breiwol (ik gebruikte soedan wol)
- twee breinaalden van 5 of 6 mm
- stompe naald
- kopspelden/satéprikker/(brei-)naald voor het vastzetten van het huisje
- schaar
- (houten) kraal

De slak kan worden gemaakt in verschillende maten.
- voor de witte slak 2 steken opzetten en 20 ribbels recht breien (= 40 naalden)
- voor de oranjebruine slak 3 steken opzetten en 30 ribbels recht breien (= 60 naalden)
- voor de roze slak 4 steken opzetten en 40 ribbels recht breien (= 80 naalden)
- voor de blauwe slak 5 steken opzetten en 50 ribbels recht breien (= 100 naalden)

Als je het aantal ribbels hebt gebreid wat nodig is voor je slak alle steken afkanten. De draad afknippen op lengte van je onderarm. Kies een kraal die past bij de maat van je slak. Hecht het (korte) begindraadje af. Rol nu vanaf daar het lapje stevig op. Laat op het laatst een stukje hangen. Dit is het lijfje. Het opgerolde huisje kun je vastzetten met een aantal kopspelden, een satéprikker of (brei-)naald. Naai met de lange draad de kraal aan het uiteinde van het lijfje. Dit doe je door de draad door de kraal te rijgen en dan door de lusjes van de opzet terug naar het begin te gaan. Herhaal dit nog een keer. Steek de draad dan door de lusjes langs het lijfje naar achter en rijg de draad een aantal keren door het opgerolde lapje om het huisje stevig vast te zetten. Hecht de draad af (maak een knoopje, steek de draad weg door de lusjes en knip af). De kopspelden/satéprikker/(brei-)naald kun je nu weghalen. Neem voor de voelsprieten een nieuwe draad. Rijg deze door de kraal en laat aan beide kanten een stuk hangen. Knoop de draad stevig vast (dubbel knoopje) aan de draad waarmee de kraal aan het lijf is genaaid. Bedenk hoe lang de voelspriet moet worden en leg dan een knoopje op het uiteinde van de voelspriet. Het teveel aan draad afknippen. Doe hetzelfde aan de andere kant. Nu is je slak klaar!

Als je het leuk vindt, kun je bij de slak nog een blad knutselen van bijvoorbeeld papier, karton of vilt. Het is leuk om je slak(ken) daarop of op en gedroogd blad te zetten.