27.11.11

Eerste advent



Ik schreef laatst al over het gebreid kerstgebeuren van Tijm op haar blog Kantsteek en Co. Drie weken geleden plaatste ze op haar blog de beschrijving van Maria, een week later die van de ezel en vorige week die van Jozef. Voor mij als verse vrijeschoolouder was dit een uitgelezen kans om voor thuis een passend kersttafereel te maken. Vanwege andere breierij stapte ik wat later in en ging deze week van start. Eerst de ezel, gebreid van een restje gotlandwol. Daarna kwam Maria. Haar jurk is gebreid van een kerstballenwolletje. Het hoofdje is gemaakt zoals ook antroposofische poppen worden gemaakt. Nieuw voor mij maar met de beschrijving van Tijm kon ik prima uit de voeten. Vervolgens maakte ik Jozef. De eerste Jozef die ik maakte vond ik toch meer een herderstyp vanwege zijn blondgrijze baard. Hij zal over een tijdje ten tonele verschijnen. Deze tweede Jozef maakte ik gisteren van een restje zelfgesponnen pommerse wol dat ik bij wijze van experiment had geverfd met meekrap. De baard en haren zijn van het Oostenrijks bergschaap. Vandaag, op de eerste adventszondag, zijn Jozef, Maria en de ezel begonnen aan hun tocht naar het stalletje. Het aantal dagen dat ze onderweg zijn is uitgebeeld in de sterren. Iedere dag mogen de kinderen de figuren een stapje dichter bij de stal zetten en een ster boven de stal hangen. Op die manier tellen we de dagen af tot kerst. Een idee van de kleuterjuf van jongste. De kinderen zijn er heel enthousiast over. Ik zag dat Tijm inmiddels de beschrijving voor de schaapjes op haar blog heeft geplaatst. Ik kan dus weer voort. En als je nu ook enthousiast wordt, stap in! Het kan nog prima. De figuren zijn zo gemaakt en het is een dankbare bestemming voor al je restjes wol!

20.11.11

Eindelijk klaar!




Vandaag heb ik eindelijk het breiproject ~sjaal voor manlief~ afgerond. De afgelopen weken heb ik er heel wat uurtjes aan gewerkt. De sjaal is gebreid van Rowan felted tweed op naald 5 en meet zo´n 220 cm. Met de bijpassende muts erbij (helaas niet op de foto) kan manlief warmpjes de winter door.
Om het in huis ook wat warmpjes en gezellig te maken heb ik geëxperimenteerd met winterlichtjes vilten. Ik vond het lastig om de juiste stevigheid te krijgen. Bij deze beide lichtjes is de onderkant heel dun en ook wat slapjes. De zijkanten zijn steviger maar laten minder licht door omdat ik daar meer wol heb gelegd. Een volgende keer is het misschien wijs om juist aan de onderkant meer wol te leggen voor een solide basis en aan de zijkanten wat minder voor meer transparantie. Ik ga het gewoon eens proberen...
En nu mijn breiproject afgerond is, kan ik weer iets nieuws op pennen zetten. Via Ravelry kwam ik op het spoor van een gebreide kerststal van Kantsteek en Co. Dit gebeuren sprak mij als verse vrijeschoolouder erg aan. Natuurlijk is het leuk om ook hier thuis een kerststalletje te hebben. Het is echter maar zeer de vraag of ik het in deze feestelijke en drukke tijd voor elkaar kan krijgen op tijd al die figuurtjes te maken. We zullen zien... Ik heb in ieder geval iets achter de hand voor als het me niet lukt.

3.11.11

Jacobus op sloffen




Kijk eens wie we daar hebben! Een nieuw Jacobusje! Wat een schat hè? Gebreid van Drops Alpaca op pen twee. Een priegelklusje, maar erg leuk om te doen! Dit Jacobusje is voor oudste. Net als de sloffen. De bofkont! Jongste voelt zich benadeeld. Hij wil ook een Jacobusje en natuurlijk ook een paar sloffen. Die krijgt hij ook, maar hij moet even geduld hebben want ik werk nu aan het verjaardagskado voor manlief. Gisteren was zijn verjaardag. Toen kon ik hem al wel de warme wintermuts aanbieden die ik in ´t geniep voor ´m had gebreid. De bijbehorende sjaal staat nu op pennen. Maar wat is dat saai zeg, twee meter boordsteek breien. Ik verlang naar een breimachine voor dit soort klusjes en kijk uit naar het moment waarop ik kan beginnen met mijn volgende Jacobusje!