20.4.13

Onder handen
Deze sjaal van zo'n twee meter had al klaar kunnen zijn. Het is Les Miserables van Cynthia Parker. Vorig jaar maart ben ik ermee begonnen. Een tijd lang lag het werk in een breimandje op mijn wolkamer. Tot ik vorige week een breiwerkje nodig had voor de treinreis naar de cursus in Zeist. Ik pakte het weer op en met nieuwe energie breide ik de ene patroonherhaling na de andere. Gisteren legde ik de hand aan de laatste toeren. Rond middernacht kon ik eindelijk de steken afkanten en de laatste gevallen steken laten unravelen. En toen, tot grote schrik, bleek dat ik een fout had gemaakt in de laatste patroonherhaling. De plaats waarop ik de steken had laten vallen zat niet in lijn met de plaats waar ik eerder in het werk de boel had "gezekerd".  Stom stom, dit was me nog niet eerder gebeurd.. Gelukkig zag ik het snel en kon ik de schade beperken. De reddingsoperatie zette ik onmiddellijk in gang. Vandaag hoop ik dan die laatste toeren overnieuw en dit keer goed te kunnen breien. Vervolgens moet de sjaal nog worden gevilt. Spannend! Ben benieuwd hoe het breisel er dan uiteindelijk uit komt te zien...


Das Tüchle is inmiddels klaar. De draadjes moeten nog weggestopt. Het is wel een grappig dingetje geworden maar of dit nu helemaal mijn ding is..... Voor de tweede bol van het garen dat ik gebruikte heb ik inmiddels een patroon gevonden: Augustine.
En verder ben ik druk met veel dingen tegelijk. Zo ordende ik mijn wolkamer en bracht een hoop spullen naar de kringloop. Daar  spotte ik vervolgens deze grote lampenkap. Voor maar twee euro vijftig mocht ' ie mee. Ik heb de stof inmiddels verwijderd en wil eromheen gaan vilten. Zo dun mogelijk...
En ik ben druk met de voorbereidingen voor alweer de laatste les van het eerste cursusjaar handwerken in de vrije school. Ik wil iets gaan toen met tolspinnen, maar daarvoor moest ik dat wel eerst zelf leren. Van de week op de spingroep deed ik mijn eerste pogingen. En dat viel me niet tegen. Inmiddels heb ik een aantal spintolletjes gemaakt van hout en ben ik druk aan het experimenteren met andere materialen. Uitdaging is om een goede spintol te maken van zo goedkoop mogelijk (afval)materiaal. Ik heb gelukkig ruim de tijd. De laatste les is pas op 18 mei en dan zit het eerste cursusjaar er alweer op. Het is echt voorbij gevlogen... In september beginnen we met het tweede jaar. In Gouda, want de hogeschool gaat weg uit Zeist.


artikel over de opleiding uit
handwerken zonder grenzen 172

Volgende week zaterdag, 27 april, is in Zeist de eindtentoonstelling van de tweedejaars cursisten. Iedereen is van harte welkom, jullie ook! Ik ga. Misschien zie ik jullie daar? Of reis je met me mee met de trein vanuit Assen? Dit is de uitnodiging:EINDPRESENTATIE VOORTGEZETTE OPLEIDING HANDWERKEN 2011-2013

Al jaren verzorgt de Pabo van Hogeschool Helicon de tweejarige voortgezette Opleiding Handwerken. Tijdens het programma van 24 lessen wordt aandacht besteed aan o.a. materiaalkennis, vakdidactiek en –pedagogiek, diverse handwerktechnieken en het lesplan. Daarnaast is er aandacht voor de antroposofische achtergronden bij het vak handwerken. Aan het einde van de opleiding kan de cursist aan de slag als bevoegd leraar handwerken in vrijescholen. Maar ook voor wie niet werkzaam is binnen een (vrije)school, maar wel affiniteit heeft met handwerken, is dit een waardevolle opleiding.
In april loopt de opleiding 2011-2013 af. De cursisten hebben zich twee jaar verdiept in de theorie en de praktijk van het handwerken. Er zijn prachtige werkstukken gemaakt met gebruikmaking van uiteenlopende technieken en materialen. Om te laten zien wat voor moois de opleiding heeft opgeleverd, organiseert de vrijeschool pabo een handwerktentoonstelling op zaterdag 27 april.
De tentoonstelling is bedoeld voor een ieder die zich graag bezighoudt met handwerken als vak of als hobby. Maar ook mensen die zich verder in het handwerken willen verdiepen, belangstellenden die overwegen zelf deel te nemen aan een volgende Opleiding Handwerken, huidige en oud-cusisten, enz., zijn van harte uitgenodigd om deze presentatie te bezoeken.

Handwerktentoonstelling Opleiding 2011-2013
Zaterdag 27 april 2013, 12.00-14.00 uur
Vrijschool Pabo, Socrateslaan 22a, 3707 GL Zeist

2 opmerkingen:

 1. Hoi Titia, begrijp ik het goed dat jij net het eerste jaar van de opleiding handwerken bij Helicon hebt gedaan? Het ziet er heel goed uit! Is het leuk??? Zinvol? Gaan ze wel gewoon verder in Gouda?
  Groetjes Severine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Severine,
   Klopt inderdaad. De opleiding is erg inspirerend, praktisch, leuk en zinvol. In september gaan we in Gouda verder inderdaad en als er weer voldoende aanmeldingen zijn zal er dan ook weer een nieuwe groep starten. Misschien iets voor jou? Groetjes Titia

   Verwijderen