3.6.12

Nieuwe Pommerse vachten!
Afgelopen donderdag ben ik met jongste de afsluitdijk over gereisd om vachten te halen van de ruwharige Pommerse Land schapen. Deze keer waren we erbij toen de schapen (10 dames en 1 heer) werden geschoren. Het was mooi de dieren van dichtbij en in volle vacht te kunnen bewonderen. Ze waren schuw, maar eentje was heel aanhankelijk en liet zich gewillig aaien. De vachten waren enorm groot en mooi!!! Er was één heel donker, bijna zwart schaap bij. Die wol wilde ik heel graag spinnen. Bij thuiskomst bleek echter dat die vacht al deels vervilt was. Daarom heb ik die vacht in z´n geheel gevilt. Dat was een zware en tijdrovende klus. Ik heb veel met mijn voeten gewerkt omdat ik de vacht toch niet in z´n geheel op onze tuintafel van twee bij een meter kwijt kon. Het lijkt goed te zijn gelukt, aan de randen zit een aantal zwakke plekken die ik misschien even moet bijlappen. Het is nu eerst zaak dat het geheel droogt...
ook deze vacht is deels vervilt...

gekaarde pommerse wol aan de achterzijde

na lang en intensief werken ziet het er zo uit

2 opmerkingen:

  1. Anoniem4.6.12

    Oh, wat een klus zeg! Aan de ene kant jammer, dat je de wol niet meer kon spinnen, het had vast een prachtige draad gegeven! Maar dit resultaat is ook prachtig geworden... ik ben benieuwd wat je er nu verder mee gaat doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. This year, unfortunately, two fleeces of my sheep felted strong. I was able to dispose one, the other one was only partially felted and I can still use it. That can happen. If I would have sheared 14 days earlier, everything would be ok.

    BeantwoordenVerwijderen