24.3.13

Meer kleur

de geelgroenen
Goed. Ik had dus geel. Maar dat geel was meer groengeel. Voordat ik met rood ging verven wilde ik nog proberen een heldergele tint te krijgen. Op mijn wolkamer staat een grote pan vol oude gedroogde uienvellen. Ik maakte een bad van 50 gram van deze vellen en voegde hieraan 10 gram aluin toe. In dit bad verfde ik 50 gram gekaarde wol van een Fries melkschaap.
De oude uienvellen geven lang niet zo snel kleur af als de verse. Ik kreeg een prachtige warmgele kleur. Zo'n kleur als die van een paaskuiken;-) Jammer dat mijn camera die kleur hier niet echt pakt...

En dan ROOD. Ik had bij de Wolstudio in Haren een zakje Cochenille gekocht, gemalen schildluizen. Ik begreep uit mijn verfbijbels dat ik dat goedje gedurende een tijdje moest opkoken voordat ik het aan het verfbad kon toevoegen. Nu  stonden daarover in mijn diverse verfbijbels (foto hieronder en het groot plantaardig verfboek) wat tegenstrijdige berichten dus ik deed het maar met een eigen interpretatie...
Volgens de ene bijbel was het wijs het goedje door een koffiefilter aan het verfbad toe te voegen. Dat deed ik alleen ging het een beetje mis waardoor er toch korreltjes in mijn verfbad kwamen. Fijn, wol erbij gedaan en toen zag ik dit:

Na een half uur haalde ik de strengen uit het bad. Ze waren diep rood gekleurd. In het tweede bad stopte ik 50 gram witte gekaarde wol en twee plukken van 25 gram geel geverfde wol. Dat laatste met het oog op het verkrijgen van oranje. Dom genoeg ging ik terwijl dit in het bad zat boven mijn wolletjes van het eerste bad spoelen. Toen ik terugkwam waren alle wolletjes in de pan roze gekleurd:-( Ik haalde de (oorspronkelijk) witte wol uit het bad, voegde wat theelepels soda aan het verfbad toe en zag toen dat de gele wolletjes toch nog iets oranje kleurden. Nou ja, je moet het wel willen zien zeg ik er eerlijk bij;-) Lesje geleerd: volgende keer erbij blijven! Tot slot verfde ik in dit bad nog 70 gram gesponnen garen. Het heeft een lichtroze tint gekregen.


tweede bad cochenille
witte wol uit het tweede bad
garen uit het derde bad
garen uit het eerste bad, kaardband uit het tweede bad
rechts de oververvingen van geel

Wat een avontuur dat verven! Het smaakt zeker naar meer! Volgende keer verven met de koning der kleurstoffen: Indigo!
4 opmerkingen:

 1. Leuk om je ervaringen te lezen, ik hoop binnenkort, als het wat warmer lenteweer wordt, ook weer te gaan verven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé Titia, wat een genot om (op afstand)mee te doen!
  En wat mooi, die 'paarsen'!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh wat is dat verven toch leuk!! Ben zo benieuwd naar jou indigo avonturen! Succes!!
  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. o Titia, wat wordt het mooi! Wat een prachtige dieprode kleur is het geworden. Al zeg je dat jouw toestel niet weergeeft wat de echte kleur is, vind ik die gelen wel mooi hoor!
  Weet je, uienschillen een nacht voorweken en gewoon los bij je wol doen kan soms ook meer kleur afgeven.Die schillen schud je er wel weer uit.Dag! Madelief.

  BeantwoordenVerwijderen