19.1.11

Verven met uienDe bestelde aluin is binnen! Ik heb het gelijk afgehaald. Gisteren was ik bij de groenteboer waar ik spontaan opnieuw een zak uienschillen kreeg aangeboden. Ik móest dus wel aan de slag met verven!
Spannend zo'n eerste keer. Terwijl de kinderen pannenkoeken bakken, breng ik de wol (versgesponnen Clun Forest) met aluin in een grote pan water tegen de kook aan en sorteer ik uienschillen voor het verfbadje. Na een uurtje zijn de pannenkoeken klaar en zet ik het vuur uit.  
Na het eten breng ik de uienschillen (in een waszakje) samen met de wol tegen de kook aan. En dan voltrekt zich voor mijn ogen een heel mooi proces waarbij de kleur van zachtgeel naar uiteindelijk een warme goudgele tint gaat. Na een uurtje haal ik de pan van het vuur en nu staat de boel rustig af te koelen. Ik ben benieuwd hoe de kleur straks is nadat ik de wol heb gespoeld.

Terwijl ik (natuurlijk weer enigszins ongeduldig) wacht tot ik kan spoelen bedenk ik alvast wat ik van dit wolletje ga maken. Misschien een gehaakte teckel? Of toch een gebreide kater? Of misschien wel iets heel anders...


Op bovenstaande foto's zie je het verfproces. De Clun Forest wol in haar oorspronkelijke kleur staat een uurtje tegen de kook in water waarin een beetje aluin is opgelost. Ik heb ongeveer 150 gramuienschillen nodig. Geen probeem. Ik heb er zat! Na ongeveer vijf minuten is de wol maisgeel. Een klein half uurtje later al behoorlijk donkerder en uiteindelijk lijkt het wel oranje!

1 opmerking:

  1. Ziet er super uit.
    Een prachtige warme gele kleur.
    Nu nog een keer in het echt zien.

    BeantwoordenVerwijderen