21.5.12

Plantaardig verven
De afgelopen tijd heb ik veel plantaardig geverfd. In mijn wolkamer staat een enorme ketel vol gedroogde uienschillen. Ik moest ruimte maken voor nieuwe aanwinsten dus besloot ik maar eens wat van die uienschillen te gebruiken... Het wolletje hierboven heb ik geverfd met een mengsel van blanke en rode uienschillen in een koperen pan. Ik had de wol vooraf niet gebeitst. Tot mijn verbazing werd dit wolletje niet geel, zoals ik had verwacht, maar prachtig oranjebruin. Zou het aan de koperen pan liggen die ik had gebruikt? De ruim een jaar oude uienschillen? Of dat rode netje voor de schillen dat eerder voor een bad met walnoot en meekrap was gebruikt? Ik weet het niet maar ben blij verrast met het eindresultaat. Gesponnen ziet het wolletje er zo uit:
De dag nadat ik dit wolletje had geverfd, bezocht ik de markt ´van wei naar winkel´ in Noordhorn. Daar trof ik een dame met een kraam vol zelfgesponnen en plantaardig geverfde wolletjes. Zij verzekerde mij dat ik met het gebruik van donkerrode uienschillen een prachtige heldergele wol zou krijgen. Bij thuiskomst gingen de pannen gelijk op het vuur. Ik beitse de wol en zocht uit mijn ketel uienschillen de mooiste rode exemplaren. Het resultaat van dit verfbad:

Een prachtig groen! Nog geen geel dus. Maar de gedroogde boerenwormkruidbladeren en -bloemknoppen die ik nog had liggen, zouden vast uitkomst bieden. Helaas bleken de bloemknoppen niet meer bruikbaar, ze zaten beschimmeld in het jampotje (weer wat geleerd, de volgende keer bewaar ik ze in een linnen zak...). Het gewicht van de blaadjes was slechts 27 gram maar ze leverden wel dit resultaat:Dit is zo´n 100 gram wol die ik enkel met die 27 gram blaadjes (nachtje voorweken, uurtje voorkoken) heb geverfd.

Op de spingroep in Haren afgelopen week vertelde Marijke van de wolstudio dat ze had geverfd met oude elzenproppen. Die hadden we ook hier in de buurt dus afgelopen weekend heb ik samen met jongste elzenproppen verzameld in het gemeentelijk groen. Een leuke bezigheid voor ons beiden. We ontdekten dat er allemaal zaadjes uit de elzenproppen vielen en dat de proppen soms bewoond worden door allerliefste kleine beestjes....
Bij thuiskomst bleek de oogst 280 gram te zijn. Hiermee verfde ik dit wolletje van 100 gram:
En als je dan toch eenmaal bezig bent.... Zuring stond ook op mijn lijstje. Manlief en oudste oogstten voor mij wortels van de schapezuring en ruim 400 gram verse planten. Dit zijn de wortels, ze waren lastig te oogsten heb ik me laten vertellen maar eenmaal gewassen levert het een mooi culinair plaatje op:
En met die wortels heb ik dit zalmkleurige wolletje verkregen. Wederom had ik dat roodbruine waszakje gebruikt en dus vraag ik me opnieuw af of dat netje misschien de hand heeft gehad in dit bijzondere verfresultaat...
Met de planten kreeg ik dit gele wolletje:
Al die plantaardig geverfde wolletjes combineren onderling ook zo mooi. Neem nou bijboorbeeld dit beeld:

Ik kan hier echt geweldig van genieten en droom al van de volgende baden....brandnetel, guldenroede, koningsvaren, afrikaantjes...... De natuur heeft veel te bieden!

7 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige blog en wat maak je prachtige dingen! Ik wil je heel graag wat vragen over het wassen van schapenwol! Zou je mij even willen mailen zodat ik je het een en ander kan vragen? jja.vannoort@gmail.com
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het zo leuk om op je blog altijd je resultaten te volgen van het verven. Iedere keer weer zo mooi en natuurlijk. Straks zeker oranje, met de afrikaantjes.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem22.5.12

  Nou, nou vrou wolle heeft het maar druk, de resultaten zijn fantastisch.

  H

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow wat een geweldig resultaat! Ik vind alle kleuren prachtig!

  Ien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige wolletjes heb je geverfd, het zijn mooie natuurlijke kleuren geworden.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig natuurlijk verven. Ik ben vandaag ook begonnen met beitsen. Ben benieuwd of ik net zo'n mooie resultaat krijg... Groeten, Alexandra.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maria10.2.14

  Wat zijn dat toch mooie kleuren. Jaren geleden heb ik ook veel plantaardig geverfd, vond m'n boekje nog over hoe en wat. Ik zit op FB en zie daar de leukste ideeën.
  Vooral doorgaan met je leuke hobby

  BeantwoordenVerwijderen