20.12.12

Trakteren op.....kikkers!

Jongste is jarig vandaag. Zes jaar alweer! Voor zijn traktatie op school heb ik kikkertjes gevilt. Het idee komt uit het boek Vilten met kinderen van Christel Dhom. De kikkertjes zitten in een 'waterlelie' die is gevuld met grote, zoete rozijnen. De kinderen in de klas reageren heel verschillend op de traktatie. Sommigen vinden het vies en zijn enkel blij met de kikker. Anderen bekijken het geheel goed en gaan daarna rustig zitten peuzelen. Zij bewaren hun lelie en kikker heel zorgvuldig om ermee te kunnen spelen. Weer anderen schrokken de rozijnen op en slopen vervolgens de lelie èn de kikker. Een enkeling denkt dat je ook de oogjes van de kikker kunt eten en probeert ze los te trekken. Gelukkig had ik die stevig vastgezet. De pootjes had ik enkel met de viltnaald vastgeprikt. Een aantal ondernemende kleuters weet die gauw van het kikkertje te scheiden. Gelukkig heeft juffie naald en draad in de klas...
En zo krijg ik een beeld van de temperamenten in deze kleuterklas. Temperamenten, onderwerp van de eerstvolgende les die ik ga maken voor de cursus handwerken in de vrijeschool. In de kerstvakantie ga ik ermee aan de slag. Vandaag (en morgen en overmorgen) vieren we eerst deze zesde verjaardag!

4 opmerkingen:

 1. Jeetje, Titia, wat heb je een werk gemaakt van die traktaties. Ontzettend leuk.
  Heb je al een idee wat voor les je gaat bedenken voor de temperamenten?
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke kikkers heb je gemaakt als traktatie. Mijn jongste dochter heeft lang geleden ook zo'n mooie kikker gekregen op school, en altijd bewaard.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van Harte Gefeliciteerd T.! Wat een geweldig leuke kikkers!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd aan je zoon! Jullie hebben hele leuke kikkers gemaakt voor zijn verjaardag!
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen