28.5.12

Buiten spinnen



Een tijdje geleden bekeek ik via Ravelry een documentaire van Claudy Jongstra.  In het filmpje zat een aantal medewerkers van haar in een weiland te spinnen. Wauw dacht ik, dat zou ik ook wel willen. Nu bevindt zich om mìjn huis helaas geen weiland. Maar in de directe omgeving van Assen is veel natuurschoon. En dus trok ik er vanmorgen met mijn transportfiets op uit. Mijn Louet S10 paste net in de grote mand voorop. Even buiten Deurze zag ik dit bankje in de schaduw met een geweldig uitzicht. In de nabijheid was een ooievaarsnest met drie jonkies. Op de achtergrond klonk van tijd tot tijd de roep van een Koekoek. Voor sommige passanten vormde ik, naast de ooievaars, ook een bezienswaardigheid. Velen maakten even kort een praatje of wierpen een bewonderende blik op mijn wiel waarop ik de wol aan het spinnen was die ik eerder met uienschillen verfde. Maar ik zat er ook tijden alleen, heerlijk in gedachten verzonken te spinnen en te genieten van de rust en de ruimte. Ik heb er niet eens aan gedacht om ook een foto te maken van mijn spinsel!









21.5.12

Plantaardig verven




De afgelopen tijd heb ik veel plantaardig geverfd. In mijn wolkamer staat een enorme ketel vol gedroogde uienschillen. Ik moest ruimte maken voor nieuwe aanwinsten dus besloot ik maar eens wat van die uienschillen te gebruiken... Het wolletje hierboven heb ik geverfd met een mengsel van blanke en rode uienschillen in een koperen pan. Ik had de wol vooraf niet gebeitst. Tot mijn verbazing werd dit wolletje niet geel, zoals ik had verwacht, maar prachtig oranjebruin. Zou het aan de koperen pan liggen die ik had gebruikt? De ruim een jaar oude uienschillen? Of dat rode netje voor de schillen dat eerder voor een bad met walnoot en meekrap was gebruikt? Ik weet het niet maar ben blij verrast met het eindresultaat. Gesponnen ziet het wolletje er zo uit:




De dag nadat ik dit wolletje had geverfd, bezocht ik de markt ´van wei naar winkel´ in Noordhorn. Daar trof ik een dame met een kraam vol zelfgesponnen en plantaardig geverfde wolletjes. Zij verzekerde mij dat ik met het gebruik van donkerrode uienschillen een prachtige heldergele wol zou krijgen. Bij thuiskomst gingen de pannen gelijk op het vuur. Ik beitse de wol en zocht uit mijn ketel uienschillen de mooiste rode exemplaren. Het resultaat van dit verfbad:





Een prachtig groen! Nog geen geel dus. Maar de gedroogde boerenwormkruidbladeren en -bloemknoppen die ik nog had liggen, zouden vast uitkomst bieden. Helaas bleken de bloemknoppen niet meer bruikbaar, ze zaten beschimmeld in het jampotje (weer wat geleerd, de volgende keer bewaar ik ze in een linnen zak...). Het gewicht van de blaadjes was slechts 27 gram maar ze leverden wel dit resultaat:



Dit is zo´n 100 gram wol die ik enkel met die 27 gram blaadjes (nachtje voorweken, uurtje voorkoken) heb geverfd.

Op de spingroep in Haren afgelopen week vertelde Marijke van de wolstudio dat ze had geverfd met oude elzenproppen. Die hadden we ook hier in de buurt dus afgelopen weekend heb ik samen met jongste elzenproppen verzameld in het gemeentelijk groen. Een leuke bezigheid voor ons beiden. We ontdekten dat er allemaal zaadjes uit de elzenproppen vielen en dat de proppen soms bewoond worden door allerliefste kleine beestjes....




Bij thuiskomst bleek de oogst 280 gram te zijn. Hiermee verfde ik dit wolletje van 100 gram:




En als je dan toch eenmaal bezig bent.... Zuring stond ook op mijn lijstje. Manlief en oudste oogstten voor mij wortels van de schapezuring en ruim 400 gram verse planten. Dit zijn de wortels, ze waren lastig te oogsten heb ik me laten vertellen maar eenmaal gewassen levert het een mooi culinair plaatje op:




En met die wortels heb ik dit zalmkleurige wolletje verkregen. Wederom had ik dat roodbruine waszakje gebruikt en dus vraag ik me opnieuw af of dat netje misschien de hand heeft gehad in dit bijzondere verfresultaat...
Met de planten kreeg ik dit gele wolletje:




Al die plantaardig geverfde wolletjes combineren onderling ook zo mooi. Neem nou bijboorbeeld dit beeld:





Ik kan hier echt geweldig van genieten en droom al van de volgende baden....brandnetel, guldenroede, koningsvaren, afrikaantjes...... De natuur heeft veel te bieden!

9.5.12

Leuke meuk

Regelmatig bezoek ik de plaatselijke kringloopwinkels. Het thuisfront fronst menigmaal de wenkbrouwen als ik weer ´ns aan de struin ben geweest en vraagt zich af wat ik met "die ouwe meuk" moet. De afgelopen week deed ik weer een paar vondsten.

Allereerst deze opbergbak. Wat zal het geweest zijn? Een letterbak waarschijnlijk....




Toen ik ´m opende zag ik mogelijkheden voor het opbergen van vele kralen en andere frutjes....




En dan deze wolhaspel en wolwinder. Te leuk om te laten liggen...






Ze werken ook nog goed! En na een sopje ruiken deze schatten iets minder naar oma´s zolder. Wat mij betreft dus zeker geen ouwe meuk maar waardevolle aanwinsten! Of anders gezegd: leuke meuk!

4.5.12

Meters maken








De afgelopen twee dagen was ik druk aan ´t experimenteren met Miep, mijn breimachientje. Ze is wat stram en niet altijd even gehoorzaam. Gooit zomaar alle steken af of laat er een paar vallen. Maar al doende leer ik beter met haar om te gaan. Ze is gevoelig, heeft vast jaren geen dienst gedaan. Is afgedankt en vergeten. In een hoekje gezet, genegeerd, verstoft en verroest. Tja, en dan komt er ineens iemand die (te) veel van haar vraagt. Dat gaat zomaar niet. Maar onze verstandhouding wordt steeds beter. En als ze eens een steekje laat vallen, help ik een handje en kunnen we vervolgens weer samen door. Zo hebben we de afgelopen 48 uur tien bollen Phildar katoen opgebreid tot een mooie sliert van ruim 11 meter. En zijn we bondgenoten geworden in mijn "strijd" de voorraad commerciële breigarens in mijn wolkamer dit jaar significant te reduceren. En zeker, ik denk dat ze ook heel waardevol kan zijn in de productie van sockblanks wol ´n draad! Maar ik moet nog wel enig geduld met haar hebben want vooralsnog weigert ze brede lappen te breien...

2.5.12

Ze doet ´t!



Vandaag ben ik de hele dag druk geweest met mijn nieuwe oude breimachientje. Oudste heeft me geholpen. Eerst hebben we het apparaat schoongemaakt voor zover dat ging...
Via marktplaats ben ik in ´t bezit gekomen van een handleiding. Daar wordt eenzelfde breimachine aangeboden, mèt handleiding. Ik had de verkoper gemaild en gevraagd of hij de handleiding voor me wilde kopiëren of scannen uiteraard tegen vergoeding van de kosten. Gisteravond al kreeg ik de scans toegemaild en hij hoefde er helemaal niets voor! Wat fijn dat er nog zulke mensen bestaan! Na het schoonmaken gingen oudste en ik (het was inmiddels één uur in de middag) buiten in het zonnetje de machine stap voor stap inregelen. Maar.... onze pogingen liepen steeds uit op een teleurstelling. Het apparaat bleef hangen of gooide na twee toeren spontaan alle steken eraf. Het heeft ons heel wat geduld en doorzettingsvermogen gekost maar uiteindelijk hadden we tegen het einde van de middag een proeflapje! We hebben staan jubelen in de tuin! Nu we weten dat ze het echt doet, zijn we nieuwsgierig naar al haar kunsten. Wordt dus zeker vervolgd!!!

Verven met fluitekruid


Gisteren heb ik Swifter wol geverfd met fluitekruid. Vorig jaar was dat er niet van gekomen en nu wilde ik er snel bij zijn. Voor 150 gram wol heb ik 600 gram verse planten in stukjes geknipt.


Die plantendelen heb ik in mijn koperen pan gedurende ruim anderhalf uur laten koken. Het rook best lekker!


Vervolgens heb ik het bad laten afkoelen tot zo´n 40 graden en de planten uit het bad gehaald. Aan het bad heb ik een aluinoplossing toegevoegd (15%) en de voorgeweekte wol. Dat gaf direct dit beeld.


De wol heb ik gedurende een uur laten pruttelen. Ik heb de wol in het bad laten afkoelen en in hetzelfde bad heb ik vervolgens nogmaals 150 gram voorgeweekte wol geverfd. Deze keer heb ik niet opnieuw aluin toegevoegd. Het tweede bad heeft ongeveer twee uren geprutteld en de wol heb ik een nacht in het bad laten staan. Toen ik het er vanmorgen uithaalde, bleef dit groene soepje over. Mooi hè, die randjes in de pan...


En zo hangt de geverfde wol dan te drogen. Boven het eerste bad en onder het tweede bad, iets lichter van kleur.