29.1.13

Leren haken


Mijn ingrediënten voor een haakles voor tweede klassers: dikke katoen in regenboogkleuren en grote bellen van LTC, een stuk rondhout van de bouwmarkt, een cirkelvormig houtje van de kringloopwinkel en een idee van mezelf.

Haken is lastig te leren. Als je kinderen leert haken is het dus wijs met een eenvoudig project te beginnen. Het haken van kettingen van lossen is voor veel kinderen een hele klus waar ze een heel schooljaar mee bezig kunnen zijn!

Ik haakte vandaag kettingen van 50 cm van al die kleurtjes katoen. Die bevestigde ik samen met een grote bel aan het cirkelvormige houtje dat ik op het rondhout had geplaatst. En vervolgens vergat ik het eindresultaat op de foto te zetten. Hoe handig is dat! Kunnen jullie al raden wat het eindproduct is?

Tweedeklassers zijn dol op fabels. Ik zoek er één om mijn haakles(sen) mee te beginnen maar heb nog geen geschikte gevonden. In "De Fabels van La Fontaine" las ik wel deze, die ik graag met jullie wil delen:DE KRAAI GETOOID MET PAUWENVEÊREN


Ruiend, strooide een pauw zijn veêren:
Daarmeê maakte een kraai zich mooi,
Wenschende in zijn pauwentooi
Nu met pauwen te verkeeren.
Maar hij werd door een herkend,
Straks, door allen, zonder end
Uitgejouwd en uitgefloten,
Voortgeschopt en kaalgeplukt -
Zelfs toen hij bedroefd, bedrukt,
Huiswaards keerde op hooge pooten,
Door de kraaien uitgestoten.

Daar zijn hier en overal
Zeer veel kraaien met twee beenen,
Die hun pronk van andren lenen,
Letterdieven zonder tal.
Zoudt ge wel een kraaitjen weten
Dat nog nooit een veêrtjen stal?
De ergste zijn, die 't andren heeten
En - hun eigen schuld vergeten!


Oud maar nog altijd actueel. Enfin, genoeg stof tot nadenken. Ik hoop gauw hier terug te keren met een beeld van het eindproduct van mijn haakles èn een passende fabel. Suggesties zijn welkom!


4 opmerkingen:

 1. Anoniem29.1.13

  Hi hi, wat leuk zeg! Ik herinner me het prachtige vliegengordijn dat in de klas van de oudste gehaakt werd! Alle gekleurde koorden werde aan een mooie stok geknoopt, onderaan kralen en... het was een lust voor het oog! Maar, ik weet nog steeds niet wat je maakt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk, zo'n regenboog aan kleuren. Maar wat je eindproduct nou moet worden?? Ik kom er nog niet achter, blijf denken en denken, maar geen idee. :-)
  Mooie fabel, tja, echt eentje om eens over na te denken en bij stil te staan. Ik heb een heel dik boek met de fabels van De la Fontaine in mijn boekenkast staan, moet er maar eens induiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leuk idee om iemand te leren haken zo en dan met al die leuke kleurtjes heb je er meteen zin in!
  Groetjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee Titia. Ik heb de link gestuurd naar mijn zoon en schoondochter, beide leerkracht Vrije School!

  BeantwoordenVerwijderen