9.1.13

Kleurexperiment2013 startte ik met een kleurexperiment. Dat kwam zo. Sinds september 2012 stond in onze vensterbank een pot gevuld met water en (elf) gave walnoten nog in hun (destijds) groene schil. Met verwondering volgde ik met mijn mannen de afgelopen maanden het proces dat zich in alle rust in die pot voltrok. Hoe er belletjes op de walnoten kwamen. Hoe die naar boven borrelden. Hoe het water verkleurde. Inmiddels had het water de kleur aangenomen van zo'n sloot waar je vroeger met polsstokspringen (ja, ik kom uit friesland) liever niet in wilde vallen. Het proces in de pot leek tot stilstand te zijn gekomen. We zagen weinig verandering meer.

Met nieuwjaar krijg ik altijd opruimkriebels. En zo moest ook deze pot eraan geloven. Nieuwjaarsdag openden we hem. We, want ik kreeg 'm niet open en dus moest mijn lief eraan te pas komen. De geur uit de pot was allerminst fris te noemen, toch sloegen we er niet van achterover. Ik viste de walnoten uit hun bad. Tot mijn verbazing waren ze nog stevig. Daarna vulde ik een schone pot met leidingwater en deed daar drie wolwitte lappen wolvilt in die ik in elkaar had gefrommeld en had samengebonden. De lappen mochten een tijdje in het schone leidingwater zwemmen. Toen ze grotendeels waren doordrenkt, haalde ik ze uit de pot, vulde de pot met het "slootwater" en deed de lappen erbij. Deksel dicht en in de vensterbank weer. Na een paar dagen keerde ik de pot eens om omdat het leek of alle kleurstof naar de bodem was gezakt en de lappen nog bovenaan dobberden.

Vandaag haalde ik de lappen uit de pot. Op de één-na-laatste foto is te zien hoe ze eruit zien nadat ik ze heb uitgepakt. De lappen heb ik gespoeld, gewassen en opnieuw gespoeld. Op de laatste foto dan het resultaat na dit alles. Door het druilerige weer waren de omstandigheden voor het maken van foto's vandaag verre van optimaal. In werkelijkheid zijn de kleuren warmer. Desalniettemin geven de foto's het verrassende resultaat van dit experiment prima weer.


3 opmerkingen:

 1. In walnoten zit erg veel kleurstof. Een prachtig drieluik is het geworden... Met wat azijn er bij was de kleur nog wat dieper geworden. Leuk zo'n experiment.
  Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, zo ontdek je een natuurlijke kleurstof door je experiment. Heb je al plannen met je mooie lappen? Je bent erg geduldig, dat je zo'n pot zoveel dagen met rust kunt laten, ik weet niet of ik dat zou kunnen :-)
  De fantasiedieren die je hebt gemaakt voor je DA model zijn erg leuk geworden. Handig dat je met je eigen kinderen kunt 'oefenen'. Zo profiteren je kinderen ook nog van je opleiding en krijg jij een realistisch beeld van wat er mogelijk is.
  De opdracht temperamenten vond ik lastig, in zoverre, om iets te bedenken wat kinderen kunnen maken. Ik ben denk ik toch meer van het bedenken van spellen en dergelijke. Het gaat me ook niet lukken om alle vier de poppen op tijd af te hebben, ben pas met de tweede bezig.
  Tot zaterdag. Ik kijk alweer uit naar een nieuwe lesdag, heb er zin in!
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig! En wat een leuk verhaal! Lieve groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen