31.5.13

Bouwen aan de toekomst

bint, breiwerk, beton
daar gaat ie
nieuw leven
beeld van het monumentje van jenny, de breister
wol van de kudde op mijn tol


Vandaag werd in Balloo het eerste gebint van de nieuwe schaapskooi opgericht. Voordat dit gebeurde brachten de herders een bouwoffer. Dit is een traditie om voorspoed voor het nieuwe gebouw te krijgen. De oude schaapskooi werd in de nacht van 28 op 29 oktober 2011 door brand verwoest. Verscheidene mensen hebben na de brand hun herinneringen aan deze voor hen belangrijke plek op papier gezet. Die herinneringen vormden het hoofdbestanddeel van het bouwoffer dat door de herders in de loopgang van de nieuwe kooi werd begraven. Rixt, één van de dochters van Marianne, maakte een prachtige serie beelden van monumentjes, fysieke uitingen van het verwerkingsproces van mensen die een band hadden met de oude schaapskooi. Ik ben erg blij dat ik hiervan een exemplaar mocht ontvangen.
Met de bouw van de nieuwe kooi en een nieuw wolatelier kunnen de herders weer vooruit kijken. Het was een groot voorrecht om deze gebeurtenis vandaag bij te mogen wonen. De lucht was strak blauw, de zon stond stralend aan de hemel. En over het erf scharrelde een kip met haar kuikens. Nieuw leven. Vandaag spon ik wol van de kudde op mijn spintol...


3 opmerkingen:

 1. Bijzonder verhaal. Nog nooit van een bouwoffer gehoord. In dat nieuwe wolatelier zul jij wel vaak te vinden zijn als het klaar is, of niet?
  De kussens op de eerste foto zien er prachtig uit. Zijn ze van jou?
  Groetjes,
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de kussens zijn gebreid door Jenny, misschien bevatten ze wat gesponnen draden van mijn hand;-)

   Verwijderen
 2. Wat heerlijk hé, dat het opbouwen weer begint! Wat leuk dat je bij dit speciale moment aanwezig was!
  En wat mooi om te zien, zo de opbouw, vanaf het begin..
  We waren er ook even, vorige week; het schiet al aardig op, en ik ben ook reuze benieuwd naar het eindresultaat! ;-)
  Mooie foto's!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen