19.11.13

Over diva's en andere stof

Een tijdje geleden ontving ik een mailtje van een schapenhouder. Ze hadden hun diva verruild voor een lederen bankje. Hun kat, die altijd heerlijk op die diva lag te dutten, vond het maar niks. Of ik misschien een warm wollen kleedje kon maken voor op die bank zodat Poekie er weer als een diva kon dutten. Ik maakte dit grillige kleedje van een vachtje van een Ouessant, een grillig schaapje. Onze kat moest even model staan voor de foto en begon direct luidkeels te spinnen. En nu maar hopen dat Poekie minstens zo blij is. Het vachtje is naar haar onderweg...

Afgelopen zaterdag reisde ik weer naar Gouda voor de handwerkles. In de trein werkte ik aan mijn borduurlap. Het kader vul ik in met regenboogkleuren. Deze ansichtkaart inspireerde mij. De titel voor de scriptie staat, en ik ben begonnen met het bestuderen van de literatuur. Maar eerlijk....het borduren vind ik het leukst;-) Zo vanuit het niets op een lege lap kruisjes zetten. In mijn hoofd een vaag idee van hoe het kan worden. Terwijl ik voortborduur, heb ik alle tijd om mijn gedachten er over te laten gaan. Ik bedenk hoe ik het verder kan invullen. En toch gaat het keer op keer anders. Heel verrassend!

batikexperiment

voorzichtig de draadjes losknippen
resultaat nadat de draadjes zijn verwijderd
resultaat na het strijken van de lap

Zo ging het ook met het stofschilderen in die handwerkles. We kregen de opdracht een lap te batiken voor een ovenwant. In mijn hoofd kwam het beeld van een draak op. Mijn lap wilde ik groen. Ik maakte propjes stof en bond die stevig af met een katoenen draad. Geen idee hoe dat zou uitpakken.... Vervolgens ging ik verf maken en ik mengde een prachtige petrolkleur. Mooier dan groen dus ik ging er vrolijk mee aan de slag. De volgende dag haalde ik de draadjes voorzichtig los, streek mijn lap en zie hierboven het resultaat van mijn experiment. Het beeld van de draak is weg. Dit wordt een heel andere want...


voorkant
achterkant

In mijn wolkamer lag nog een lap die ik enkel met okergeel had beschilderd. De lap was nog niet gefixeerd. Mooi materiaal voor een nieuw experiment! Ik verborg diverse knikkers in de lap, bond het stevig af en ging aan de slag met drie kleine potjes textielverf in rood, geel en blauw. Ik wilde donkerpaars en mengde die kleur. Al gauw was mijn blauwe en rode verf op en de lap nog lang niet in z'n geheel beschilderd. Ik liet mijn aanvankelijke idee dus varen. Schilderde met alle kleuren met dit als resultaat. De lap moet ik nog strijken en wassen. Waarschijnlijk maak ik er een boekomslag van. Maar met mij weet je dat nooit zeker;-)
Voor kan achter worden, binnen buiten, onder boven, open dicht, licht donker en andersom.
Begrijpen jullie dat ik het erg lastig vind om in opdracht te werken?

PS: mijn blog heb ik noodgedwongen in een ander jasje gestoken. De dynamische weergave gaf geen volgers meer weer en liet de tekst doorlopen zonder de woorden correct af te breken. Heel irritant:-(


5 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je je zo laat leiden door wat er in het moment gebeurt met je project. Heerlijk is dat! Ik werk zelf graag zo met (vrij) haken, het geeft heel veel vrijheid. Misschien lastig om zo in opdracht te werken, maar er zijn toch vast genoeg mensen die genieten van de prachtige dingen die je op deze manier maakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu kan ik tenminste weer reageren......Ik deed vast iets niet goed op je vorige blog, maar ik zag nooit waar ik een reactie kon achterlaten.
  Wat wordt je omslag mooi. Vooral het invullen met regenboogkleuren vind ik prachtig!
  Madelief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Titia,
  Het viel me meteen op, je blog heeft weer een andere look. Inmiddels was ik erachter dat ik alleen op je blog kon reageren als ik Explorer gebruikte, maar niet met mijn standaard browser Chrome. En nu lukt het dus weer wel met de laatste.
  Je lappen zijn mooi geworden. Ik was zelf niet zo tevreden over het resultaat van mijn lap en ga misschien toch maar eens zelf wat textielverf halen om andere experimenten te gaan doen. Jouw foto's werken in ieder geval heel inspirerend!
  Mooi, zoals de mapomslag voor je scriptie groeit. Het is goed om bestaande ideeën los te kunnen laten, moet ik misschien ook maar eens vaker doen :-).
  Groetjes,
  Paula
  P.S. Ik heb toch maar weer wat foto's van de lessen op mijn blog gezet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ein wunderbares "Katzenfell"!!

  BeantwoordenVerwijderen