11.11.13

Beestenboel
Op de handwerkopleiding zijn we bezig met dieren maken. Stofdieren. Vooraf gingen we scheuren, plakken en boetseren. Daarna oefenden we het patroontekenen en keerden huiswaarts met een lap witte katoen om het beoogde dier van te maken. IJverig ging ik aan de slag. Een schaap moest het worden. Ik zag het al voor me: een mooi dier met een vacht van geknoopte wollen draden erop. Wel, het liep anders.'s Morgens vroeg begon ik. Legde de delen op stof, knipte ze uit en naaide ze MET DE HAND (en da's niet in een handomdraai!) aan elkaar. Toen het naaiwerk eindelijk klaar was - het was inmiddels avond - keerde ik de stof en begon met vullen. Al gauw constateerde ik dat de anatomie van mijn schaap niet in orde was. Dat was op z'n zachtst gezegd vet balen!Toen ik mijn ergste ongenoegen had verwerkt, ging ik over tot het stellen van de diagnose.  Het buikdeel van mijn dier bleek te breed waardoor mijn schaap zich uitsluitend in een soort spreidstand kon ophouden. Van de mogelijkheid tot staan was absoluut geen sprake. In een poging de zaak te redden, knipte ik de buik van het dier open en wilde ik overgaan tot het wegnemen van de overtollige huid. Een idee van oudste die laconiek opmerkte dat dat tegenwoordig toch zoveel wordt gedaan want dat zie je altijd op TV....

Wat een ingreep! En die kop en die kont. Het was het allemaal gewoonweg niet.
Over naar Plan B. Ik paste het patroon wat aan. De kont wat ronder, het buikdeel veel smaller. Van heel dik naaldvilt knipte ik nieuwe patroondelen die ik vervolgens IN EEN HANDOMDRAAI aan elkaar festonneerde. Al doende bedacht ik dat er een inzetdeel moest komen voor de kop. Het vullen deed ik gaandeweg. En hoewel ik aanvankelijk niet helemaal durfde te vertrouwen op een goede afloop bleek het deze maal goed uit te pakken. Dit schaap kan staan. En omdat z'n velletje al zo wollig is, behoeft het geen vacht van wollen draden.

Voor míjn fictieve handwerkles dus geen dier van katoen maar van wol. Met de viltnaald maakte ik nog een varken en konijn. Een geduldwerkje, maar je ziet tenminste direct wat je maakt;-)

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal, met goede afloop! Ze zijn prachtig. Ik weet alvast wat me te wachten staat volgend jaar.
  Ik vind je klei en papieren schaap trouwens ook prachtig!
  Groetjes Severine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn in ieder geval uiteindelijk gelukt! Ja, ik weet nu ook wat we volgend jaar nog voor onze kiezen krijgen! Ik vind de billetjes van je varkentje zo aandoenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zijn ze mooi geworden! Haha, de aanhouder wint, dat zie je maar weer!!

  BeantwoordenVerwijderen