18.1.14

De drie spinsters

foto van het www

Zojuist, voor het naar bed gaan, las ik jongste voor uit het sprookjesboek van Grimm. Hij had het verhaal van de drie spinsters gekozen. Kennen jullie dit sprookje?

Het gaat over een lui meisje dat niet wil spinnen, wat haar moeder ook doet of zegt. Wanneer haar moeder op een keer haar geduld verliest en het meisje een flink pak slaag geeft, moet het meisje zo hard huilen dat de koningin, die net voorbij komt met haar koets, het hoort. Ze laat de koets stoppen, gaat het huis binnen en vraagt waarom de moeder het kind zo hard heeft geslagen. De moeder schaamt zich voor de luiheid van het kind en vertelt de koningin dat haar dochter maar niet wil ophouden met spinnen. De koningin stelt de moeder voor om het meisje met haar mee te laten gaan naar het paleis, waar ze zoveel kan spinnen als ze wil. En zo geschiedde. In het paleis wordt het meisje naar boven gebracht waar drie kamers vol liggen met vlas. Als het haar lukt dit allemaal te spinnen, mag ze met de prins trouwen. Het meisje is ten einde raad. Wanneer ze huilend voor het raam staat, ziet ze drie vrouwen voorbij gaan. De eerste had een brede platvoet, de tweede een enorme onderlip en de derde een brede duim. De vrouwen zien het meisje huilen en vragen haar wat eraan scheelt. Daarop bieden de vrouwen haar hun hulp aan op voorwaarde dat het meisje hen uitnodigt op haar bruiloft, zich niet voor hen schaamt en hen bij haar aan tafel laat zitten. Het meisje laat de vrouwen binnen en zij spinnen voor haar al het vlas. De ene trekt aan de draad en trapt op het wiel, de andere likt aan de draad en de derde draait hem rond en tikt met haar vinger op de tafel. Wanneer al het vlas gesponnen is, begint de koningin de bruiloft voor te bereiden. Haar zoon verheugt zich erop met zo'n ijverig meisje te mogen trouwen. Het meisje houdt zich aan haar woord en vertelt de koningin dat zij haar drie nichten, die erg goed voor haar zijn geweest, graag zou willen uitnodigen voor de bruiloft. De koningin en de bruidegom vinden dat goed. Als het feest begint en de bruidegom de drie dames ontmoet, vraagt hij zich af hoe het meisje aan zulke lelijke familieleden komt. Hij vraagt de vrouw met de brede platvoet: 'waarvan hebt u zo'n brede platvoet gekregen?', waarop de vrouw antwoordt: 'van het trappen". Hij vraagt de tweede vrouw: 'waarvan hebt u die hanglip gekregen?', waarop de vrouw antwoordt: 'van het likken'. Tenslotte gaat hij naar de derde vrouw en vraagt haar: 'waarvan hebt u zo'n brede duim gekregen?', waarop de vrouw antwoordt: 'van het draaien'. De koningszoon schrok en verbood zijn bruid ooit nog een spinnewiel aan te raken en daarmee was ze van het nare vlas spinnen verlost.

Toen ik het voorgelezen had, moest ik terugdenken aan de drie vrouwen die ik vanmiddag de beginselen van het spinnen leerde. Gezellige, enthousiaste dames die de draad heel goed oppakten.


klaar om te beginnen

eigengebakken notenkoek

wol, wol, wol

En nu hoop ik maar dat zij, wanneer zij dit lezen, niet bang zullen zijn dat ze platvoeten, hanglippen of dikke duimen krijgen van het spinnen.
Lieve dames wees niet bevreesd, jullie lopen hooguit het risico zo verslingerd te raken aan het spinnen dat jullie straks elk vrij uurtje willen doorbrengen achter een spinnewiel;-)
Veel succes en vooral veel plezier met spinnen!


mooie draadjes van de dames


3 opmerkingen:

 1. Anoniem18.1.14

  Dag Titia, ik heb een heerlijke middag gehad en ik verheug me erop mijn spoeltjes vol te spinnen! Dankje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was vast heel gezellig bij jou en ze hebben denk ik veel geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verhaal! Lieve groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen