27.2.14

Marie of Annet?Dit is mijn laatste werk voor de cursus handwerken in de vrijeschool. Het is een les voor de zesde klas. Op de eindtentoonstelling van het afgelopen jaar zag ik dat één van de cursisten ook een marionet had gemaakt. Ik was diep onder de indruk. Die marionet had een hoofd van papiermaché. Ik heb ervoor gekozen de pop geheel van textiel te maken. Dat doe ik aan de hand van het boekje ”Laat de poppen leven” van Karin Neuschütz voor Christofoor.
Er stond geschreven dat je voor het maken van de pop zwachtel kon gebruiken. Ik dus naar de apotheek die mij Bandafix liet zien. De structuur ervan vond ik eigenlijk te open maar ze hadden niets anders. Dus toch maar meegenomen. Bij het maken van het hoofd ging het direct al mis. Het materiaal bood naar mijn smaak te weinig weerstand en brak snel. Het hoofd en de romp heb ik toen gemaakt volgens de gebruikelijke manier bij het maken van (zonnekind-)poppen, met onder- en poppentricot.
Voor de armen en benen heb ik lange tunnels gestikt van ondertricot. Het voordeel van dit materiaal is dat het heel rekbaar en stevig is. Je kunt het dus goed vullen en modelleren. Voor gebruik in een klas is dit veel te bewerkelijk en mogelijk ook te kostbaar. Daarom vraag ik me af of er nog alternatieven zijn. Is er iemand die hier ervaring mee heeft en die ervaring met mij wil delen?

Het skelet van mijn Marie of Annet is nu zo goed als klaar. Ik moet de armen en benen bevestigen aan de romp en dan kleren en een pruik voor haar gaan maken. Pas dan zal duidelijk worden of het een Marie, Annet of toch een Hans of Pieter wordt;-)

Tot slot voor wie het leuk vindt: ook dit jaar is er een tentoonstelling waarop alle cursisten van de opleiding hun werk van de afgelopen twee jaar laten zien. Die tentoonstelling wordt gehouden op zaterdag 12 april 2014, vermoedelijk in Leiden of Gouda. Meer info en een uitnodiging volgt nog via dit blog!

5 opmerkingen:

 1. Een leuk idee, een marionet. Het blijft lastig om iets te verzinnen wat door kinderen gemaakt kan worden, dat merk ik zelf ook iedere keer. Steeds weer terug naar de basis ☺
  Grappig hè, dat de naam voor de pop pas echt komt als de pop klaar is. Op een of andere manier wordt het eindresultaat toch anders dan je in je hoofd had. Ik krijg daarvan soms het gevoel dat de pop het zelf bepaalt, maar da's misschien wat zweverig gedacht van mij, hihi.
  Groetjes en succes met het verdere pop-proces.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee, een marionet helemaal van stof. Een heel werk nog! Ik hoop dat wij eerstejaars een uitnodiging krijgen voor jullie tentoonstelling! Lijkt me heel inspirerend! Lieve groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw! ben benieuwd naar het eind resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een prachtige pop heb je gemaakt en helemaal spannend wie het uiteindelijk gaat worden!
  Jammer dat Leiden en Gouda zover uit de buurt liggen. Ik ben ook een groot liefhebber van poppen maken en laat me graag inspireren. Bedankt! lieve groet Grethilde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat gaaf zeg, ik ben ook erg benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn!
  En wat leuk dat jullie prachtigheden (om het zo maar even te noemen) worden tentoongesteld!
  Helaas..niet in de buurt!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen